Marić odgovara na pitanja je li jad i mutikaša, evo na čemu će zasnovati obranu u Saboru

‘Svjestan sam da neću dovijeka biti ministar financija. Istovremeno, moj je stav vrlo jasan: sve optužbe su neutemeljene’, izjavio je ministar Marić na RTL-u.

Ono što je nakon današnjeg dana u Saboru jedino sigurno je da će se sutra odlučivati o sudbini ministra financija Zdravka Marića. Čovjek, koji se lani spominjalo i kao mogući premijer, a koji se danas navodi kao glavni razlog nove krize vlasti – večeras je bio gost RTL-a.

Ministre, sutra u ovo doba možda više nećete biti član Plenkovićeve vlade. Kako se osjećate?

Unatoč tomu što sam još uvijek ministar financija, ipak sam čovjek od krvi i mesa. Pamtim i bolje trenutke i nikome ne bih poželio ovakvu situaciju, no u glavi sam maksimalno čist i fokusiran da sutra u Saboru iznosim argumente koji će pokazati da su sve optužbe koje mi se stavljaju na teret od strane oporbe neutemeljene. Spreman sam na sve, očekujem burnu i dinamičnu raspravu.

Čuli ste optužbe Peđe Grbina? Optužuje vas se za kriminal, imate li dokaze da nije tako?

Apsolutno, i mislim da u hrvatskoj javnom prostoru, bez obzira što se radi o saborskom zastupniku koji je po struci i pravnik, iznosi vrlo teške optužbe. Krajnje je vrijeme da se neke stvari sagledaju, i kad se već nekoga proziva, da se iznesu utemeljeni argumenti, a ne na ovakav način.

Sutra je dakle vaš dan D, jeste li o tome razgovarali s premijerom Plenkovićem? Imate li kakvu strategiju?

Naravno, i u samom očitovanju Vlade smo već puno puta o tome razgovarali. Prošli tjedan je Vlada usvojila očitovanje.

Jeste li pomišljali da samostalno podnesete ostavku, da ste preveliki teret Vladi i premijeru, jeste li pomislili u kojem trenutku ‘pa što mi je ovo trebalo?’

Od prvog dana sam bio svjestan da je funkcija ministra financija časna funkcija, da služim narodu. Svjestan sam i da neću dovijeka biti ministar financija. Istovremeno, moj je stav vrlo jasan: sve optužbe su neutemeljene, i niže su od nekih granica etičkog ponašanja, i ja jednostavno ne mogu prihvatiti takve optužbe i spremno čekam sutrašnji dan.

Znači li to da će vam jednog dana laknuti kad više ne budete ministar?

U životu za ničime ne žalim, tako ni za ovime. Ovo što proživljavam ne bih mijenjao za ništa. Uz sve izazove, ima i silnih zadovoljština. Kad čovjek krene leći u krevet i mora drugi dan donijeti tešku odluku o odgađanju zaduživanja, bio sam i kritiziran, to su teški trenuci koje ću uvijek pamtiti. O svakome od nas treba suditi po rezultatima, a ne samo po onome što se događalo uoči njih.

Rezultati su vam sjajni, što je najšašavije od svega jer nakon vas se postavlja pitanje tko – Martina Dalić, ona je možda i zainteresirana za tu poziciju, ali dosta neatraktivna priča se stvara oko vas… Mene je iznenadio stav Mosta, onako ljudski… Vi ste 15 mjeseci bili kolege – jesu li vam ikada dali do znanja da misle da ste ovakav politički jad i mutikaša?

Profesionalno sigurno, ali moram reći i ljudski – dosta sam razočaran, ali nije na meni da to osjećam. Ja osobno više to njima ne zamjeram, ali opet mi je žao da nisam dobio priliku da mi se postave elementarna pitanja. Pa da sam i odgovorio na ta pitanja, a da su oni rekli da mi ipak ne vjeruju. Puno više nego ovakav razvoj situacije. Uvijek sam im bio raspoloživ za manje važne i više važne teme. Nisam očekivao da im toliko baš ne valjam.

26. siječnja ste izjavili citiram “Mislim da je kompanija i dalje u dobrom stanju i da do bankrota neće doći.” Jeste li svjesno obmanuli javnost?

Sastavni dio mog posla je javno djelovanje i ja sam mislim da sam pokazao i dokazao prema javnosti i novinarima da sam otvoren. Isto tako sam svjestan težine riječi koje ministar financija izgovara i prije ću izgovoriti rečenicu manje, nego rečenicu više. Ta izjava koju citirate je rečena, temeljena na činjenicama koje su mi dotad bile na raspolaganju. Krunska činjenica je bila ona izjava Moody’sa. Unatoč tome što je spustio rejting Agrokoru, iskazali su uvjerenje da sljedećih 12 mjeseci neće imati likvidonosnih problema, a istu izjavu je dala i sama kompanija.

Kako što je spominjao u razgovoru za RTL, ovo će biti okosnica obrane u Saboru :

Pročitajte cijelo očitovanje Vlade koje nisu poduprli MOST-ovci, pa ih je Plenković dekapitirao po hitnom postupku

Facebook Komentari