Grmoja: Ovdje se radi o pokušaju zatvaranja arhiva, Nina Obuljen bacala je mobitel kad smo tražili otvaranje

Politički tajnik Mosta, Nikola Grmoja, u stanci je u Saboru novinarima obrazložio zašto je u Saboru burna rasprava.

“Ovo je rušenje digniteta Hrvatskog sabora, svih nas kao saborskih zastupnika. Nakon što je došla točka o raspravi prijedloga zakona o arhivskom gradivu, nastala je totalna zbrka. Ne znam u čemu je problem, vidim veliku uznemirenost u redovima HDZ-a, vidim veliku uznemirenost među drugim zastupnicima. Vidim arhitekte ovog plana, oni će pokušati opstruirati donošenje ovog zakona, kao i reviziju HNB-a, novog Zakona o HRT-u, gdje ćemo spriječiti Marijana Hanžekovića da uzima milijune hrvatskim građanima. Oni će opstruirati donošenje svih tih zakona, iako su svi u prvom čitanju prihvatili sve prijedloge”, rekao je Grmoja.

Neće, istaknuo je, biti spriječena rasprava o ministru financija, Zdravku Mariću. “Točka o Mariću će biti, ali premijer bi trebao doći i donijeti tih 76 potpisa, ako ima većinu. Premijer bi trebao biti taj koji bi, ako nema većinu, trebao dati ostavku, a Hrvatski sabor bi trebao nastaviti raspravljati o prijedlozima ovih zakona”, rekao je Grmoja.

Upitan je li imao prilike razgovarati sa Zlatkom Hasanbegovićem, Grmoja je rekao da nije stigao. “Vlada je uputila samo tri amandmana, umjesto devet. Ja sam bio u Ministarstvu kulture, gdje je bilo vrlo burno, ministrica je bacala mobitel, državna tajnica je psovala, a ja sam ostao miran. Zato što mi tražimo da svi arhivi budu dostupni i da se otvore, ministrica smatra da trebamo napraviti razliku između žrtve i progonitelja, mi ne smatramo, jer nema dokaza da i žrtve nisu kasnije bile progonitelji. Na taj način se arhivi nikad neće otvoriti. Ovdje se radi o pokušaju zatvaranja arhiva”, rekao je Grmoja.

Facebook Komentari