Austrijski i njemački mediji: Opet izbori? Hrvatska Vlada se raspada, Kraj nakon pola godine…..

Sukob u vladi Andreja Plenkovića, koji je rezultirao javnom smjenom Mostovih ministara, postaje tema medija njemačkoga govornog područja. Dok jedni pišu da je ‘Plenković okončao koaliciju s Mostom’, drugi upozoravaju na to da bi slučaj Agrokor mogao odvući u bezdan cijelu zemlju te da je mogući pad Vlade tek prvi dio te priče, piše tportal.

‘Hrvatska vladajuća koalicija pred krajem’, ‘Hrvatska: Plenković okončao koaliciju s Mostom’, ‘Kraj nakon pola godine’, ‘Opet izbori? Hrvatska Vlada se raspada’ – samo su neki od naslova koji su protekloga vikenda objavljeni u austrijskim i njemačkim medijima. Nova kriza vlasti u ‘najmlađoj članici Europske unije’, kako se voli nazivati Hrvatsku, tako je prešla nacionalne granice te izazvala i interes stranih medija.

‘Bio je to eksperiment koji je propao već drugi put. Vladajuća stranka HDZ Andreja Plenkovića u četvrtak je okončala koaliciju s reformskom strankom Most, dogovorenu u listopadu prošle godine’, piše austrijski Der Standard o novoj krizi vlasti u Hrvatskoj i kao kraj koalicije HDZ-Most navodi odluku trojice ministara iz Mosta da glasaju protiv podrške ministru financija Zdravku Mariću.

Ministar financija je ‘od 2012. do 2016. bio među vodećim menadžerima Agrokora, zadužen za strateško poslovanje’ te se sada nalazi ‘pod kritikom zbog kriznoga menadžmenta vezanoga uz posrnuli prehrambeni koncern’. Der Standard smatra da HDZ i bez Mosta može okupiti ‘minimalnu većinu u parlamentu s nekim malim strankama i predstavnicima nacionalnih manjina’, a dodatna je mogućnost izlazak na nove izbore. ‘U Hrvatskoj se 21. svibnja održavaju lokalni izbori. Ako HDZ izgubi na njima – što neke ankete pokazuju kao mogućnost – Plenković će se naći pod paljbom unutar stranke. No ako se ove jeseni budu održavali prijevremeni izbori, očekuje se da će se stranka ujediniti oko njega’, predviđa austrijski list.

Njemačka televizija NTV pak javlja da je ‘nakon samo šest mjeseci na vlasti u Hrvatskoj pukla vladajuća koalicija’. Kao posljednji dan ove koalicije navodi se petak, ‘kada je premijer Plenković otpustio zadnjega ministra svojega koalicijskog partnera Mosta’, nakon čega je lider Mosta Božo Petrov rekao da oni više nisu dio vladajuće većine. NTV navodi da je Plenković ‘iznenađujuće smijenio tri Mostova ministra’ te da je ‘pozadina krize Vlade svađa oko milijardi dugova prehrambenoga diva Agrokora’. Dodaje se i kako su HDZ i Most činili i prethodnu vladu, a ona se raspala nakon pet mjeseci.

Minhenski list Süddeutsche Zeitung ističe da je došao ‘kraj nakon samo pola godine’ te da je u središtu priče Zdravko Marić, ministar financija koji je došao u Vladu kao visokopozicionirani menadžer Agrokora. Predsjednik Sabora Božo Petrov optužio je ‘Plenkovića i Marića da štite kriminal u Agrokoru’, a ministru financija se zamjera i to što je prije ‘sedam godina od jedne državne banke dobio povoljniji kredit samo zato što je bio u njezinu nadzornom odboru’.

Berlinski Die Tageszeitung piše da bi se ‘najnovija kriza Vlade mogla pretvoriti u gospodarsku katastrofu’ te predviđa da slijedi ‘parlamentarni spektakl’ nakon što je premijer Plenković prošli tjedan smijenio trojicu Mostovih ministara. Ističe se da su u igri ekonomski temelji Hrvatske, odnosno sudbina Agrokora, velikoga koncerna ‘koji je u Tuđmanovoj Hrvatskoj 90-ih formiran iz društvene imovine socijalističke Jugoslavije’. Ivicu Todorića berlinski list opisuje kao ‘jednog od povlaštenih’, koji su na ‘takav način privatizirali brojne firme i područja za simbolične cijene’.

Ističe se da Agrokor najviše duguje ruskim bankama te se tako Hrvatska dovela u situaciju da ovisi ‘o dobroj volji Vladimira Putina’.

O krizi vlasti u Hrvatskoj su preko vikenda u sličnim tonovima izvještavali i ORF, Die Presse, ARD i drugi mediji njemačkoga govornog područja.

Facebook Komentari