Za prof. Smerdela nema dileme treba li se prvo glasovati o povjerenju Petrovu ili opozivu Mariću

Potpredsjednik Sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković kaže da Most optužuje lažno, pokušavajući stvoriti percepciju da su oni ti koji se bore za istinu i pravdu. U stvari ih, kaže, zanima samo vlast.

Komentirajući najavu najavu Mosta da će se o smjeni Bože Petrova s mjesta predsjednika Hrvatskog sabora glasati tek za 30 dana, Jandroković je kazao radi o zaustavljanju demokratske procedure i da se Most pretvorio u skupinu opasnih ljudi. HDZ traži da se o povjerenju Petrovu glasuje odmah na početku sljedeće sjednice Sabora. Ako do toga ne dođe, ponovit će se situacija koja je u saboru već jednom viđena, kaže Jandroković. Referirao se na situaciju iz 1994. kada su Manolić i Mesić zbog frakcijskih borbi u HDZ-u htjeli rušiti tadašnjeg šefa HDZ-a Franju Tuđmana. Manolić je u to vrijeme bio predsjednik Županijskog doma Sabora i odbijao je staviti na dnevni red svoju smjenu iako je bio izgubio podršku HDZ-a.

Za predstojnika Katedre za ustavno pravo Branka Smerdela nema dileme treba li se prvo glasovati o povjerenju Petrovu ili opozivu Mariću. “To je jedno od temeljnih pravila parlamentarnog procesnoga prava da onoga trenutka kada se poslovnikom predviđen način dovede u pitanje predsjedavajući, onda se ne može ići dalje dok se to ne odluči.”

Facebook Komentari