Tim velikim događajem napravljena je prekretnica, koja je nastavljena jednakom brzinom u operaciji Oluja

Prije 22 godine u zapadnoj Slavoniji počela je vojno-redarstvena akcija “Bljesak” i Hrvatska se u ponedjeljak, 1. svibnja, prisjeća dana kad su hrvatske snage 1995. u manje od 32 sata oslobodile zapadnu Slavoniju i time označile povratak hrvatskog suvereniteta u okvire međunarodno priznatih granica nastavljen tri mjeseca kasnije akcijom “Oluja”.

Komemoraciji je nazočan premijer Andrej Plenković, ali ne i predsjednik Sabora Božo Petrov. Ondje je potpredsjednik Sabora Milijan Brkić. Uz premijera, u Okučanima su i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i drugi ministri te načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH Mirko Šundov i zapovjednik Hrvatske kopnene vojske Mate Ostović. Tu je i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

U delegaciji je i bivši premijerov savjetnik, a nakon razrješenja Vlahe Orepića s mjesta ministra unutarnjih poslova, državni tajnik u MUP-u Robert Kopal.

Nakon mise zadušnice, Plenković je novinarima izjavio kako su pripadnici Hrvatske vojske i specijalne policije u vojno-redarstvenoj akciji ‘Bljesak’ prije 22 godine napravili ključnu prekretnicu u Domovinskom ratu.

“Tim velikim događajem napravljena je prekretnica, koja je nastavljena jednakom brzinom u operaciji Oluja”, poručio je.
Ustvrdio je kako je žrtva hrvatskih branitelja u temeljima slobodne demokratske Hrvatske, te da Vlada svakim svojim potezom štiti dostojanstvo Domovinskog rata.

Plenković je izrazio zadovoljstvo što je pod koordinacijom Ministarstva branitelj pri kraju formalizacija novog Zakona o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji, za kojega kaže kako će na cjelovit način urediti skrb o branitelja te ostvarivanje njihovih prava.

Premijer je čestitao Međunarodni praznik rada 1. svibnja, poručivši kako je društvena solidarnost jedan od četiri stupa programa njegove Vlade, koja će na tome ustrajati.

Vojno-redarstvena operacija Hrvatske vojske i specijalne policije izvedena je nakon što su pobunjeni Srbi više godina odugovlačili i odbijali sve ponude za mirnu reintegraciju okupiranog područja u ustavnopravni poredak Republike Hrvatske.

“Bljesak” je počeo 1. svibnja 1995. u 5 sati i 21 minutu napadom na južni i središnji dio zapadnoslavonskog okupiranog teritorija iz pravca Novske i Nove Gradiške, a glavni cilj akcije bio je ulazak u Okučane.

Facebook Komentari