Le Pen: Euro je mrtav, Francuska mora vratiti vlastitu valutu franak

Kandidatkinja na predsjedničkim izborima u Francuskoj i čelnica radikalno desničarskog Nacionalnog fronta (FN) Marine Le Pen izjavila je da je “euro mrtav“ i da Francuska mora vratiti vlastitu valutu franak.

U izjavi za list “La Parisien“, Le Pen je kazala kako je kontrola vlastite valute ključni faktor koji omogućava provedbu potrebnih ekonomskih procesa. Le Pen dalje tvrdi da euro trebaju koristiti isključivo velike kompanije prilikom međunarodne trgovine, a da je euro kao zajednička valuta “veliki teret“ za Francusku.

U prvom krugu predsjedničkih izbora u Francuskoj u prošlu nedjelju je sudjelovalo ukupno 11 kandidata, a lider pokreta “En Marche Emmanuel Macron i liderica radikalne desnice Le Pen su kao pobjednici prvog kruga već krenuli u kampanju za drugi krug izbora novog šefa države koji će biti održan 7. svibnja.

Macron, koji je s pokretom “En Marche” za godinu u Francuskoj privukao veliku pažnju, u prvom krugu osvojio je 24,01 posto glasova, a već je dobio i podršku većine od eliminiranih predsjedničkih kandidata iz prvog kruga. Macrona su za drugi krug podržali i bivši stranački koelge i čelnici vladajuće Socijalističke partije, odnosno odlazeći predsjednik države Francois Hollande, premijer Bernard Cazeneuve i bivši premijer Manuel Valls.

Facebook Komentari