Jugo: Mostova je reakcija ostavljene ljubavnice – Mamić: Mislim da će HNS tiho podržavati vladu

Gosti Pressinga su bili komunikacijski stručnjaci Ankica Mamić i Damir Jugo.

Je li ovo što se događa dobro?

MAMIĆ: Mislim da je za građane loše. Naša kultura još nije kao recimo belgijska pa da se stalno mijenjaju vlade. Hrvatska je netom izašla iz puberteta. Nije ovo dobro ni za političare. Način na koji se oni odnose prema bivšim suradnicima diže gadljivost. Ovo nije zdrava sredina niti atmosfera.

JUGO: Sve ovo je u nekim zapadnim zemljama viđeno. Nama se u godinu i pol izdogađalo toliko toga da se čini da je smak svijeta, no nama se čini da je smak svijeta. Činjenica je da je u Hrvatskoj politička kultura niska, i da sve ovo smanjuje povjerenje u politiku.

Je li vas Plenković iznenadio postupkom?

JUGO: Iznenadio je deginitivno. Uradio je to na specifičan način. Frajerski, da budmo otvoreni. S druge strane, ako taj način ne isporuči rezultate, vratit će mu se bumerang. Za sada bez greške.

MAMIĆ: Ovo je prvi put, drugi ustvari… Imali smo dva događaja koje nitko nije pustio. Prvo je bio tečaj kune 1:4, dogodio se ad hoc. Nikakvog šuškanja nije bilo. I za vrijeme Sanadera, svi smo znali što će se dogoditi. Doduše, bio je Plenković zagonetan na ručku prije, zagonetan osmijeh. Čini mi se ovo dobrim potezom.

Plenković je neki dan rekao da ima većinu da bi sad rekao da radi na većinu. Isto smo slušali za vrijeme Karamarka. Gospodine Jugo, Vi ste bili savjetnik Tomislava Karamarka?

JUGO: Teško mi je reći s obzirom da nisu iste perspektive s koje gleda, a i drugačije su paralele. Karamarko nije bio premijer i nije mogao povući potez kao Plenković. A i drugo, prema rejtinzima, prema svemu nisu u istoj poziciji.

Je li ovo neki Vučićev stil? Kad sam najjači…

MAMIĆ: Mislim da nije usporedivo. Plenković ima dobar stil koji ga je dugo držao najpopularnijim. Vidjet ćemo što će se događati s tim rejtingom. On je naprosto druga vrsta čovjeka. Očekivala sam da će Plenković nakon tako odlučne odluke dati ostavku i otići na izbore. Jer u jako je dobroj poziciji, SDP je u problemima… Imao je trenutak.

Plenković zapravo priželjkuje da Vlada padne? Hoće li ovo izazvati izbore?

JUGO: Plenković je u vrlo komotnoj situaciji, stoji dobro, opozicija se jako loše snalazi i sve ide u prilog tome da izbori za njega uopće ne bi bili loše rješenje.

MAMIĆ: Izbori su komplicirani, svakim danom sve kompliciraniji. HDZ neće dobiti većinu. HNS sam ne može dobiti više od tri zastupnika, ako ne ide sa SDP-om. Pitanje koliko bi tko dobio zastupnika. SDP bi s Mostom ispao nevjerodostojan, zajedno bi izgubili glasove.

Mostovci govore da HDZ štiti kriminal, napadaju Pupovca, HNS govori da Most priča gluposti… Sve su maske pale.

JUGO: Pokušavao sam ispratiti danas sve, ali išlo mi je teško. Sve ovo izgleda jako loše – za Most. Oni prednjače u komunikaciji. Njima je sad HDZ mafijaški, što su dosad radili s njima? To se pita svaki građanin. Sve što sada Most radi je reakcija na Plenkovićev potez. Da budemo zločesti, to je reakcija ostavljene ljubavnice.

MAMIĆ: Mostu treba priznati da su iz konteksta dvostranačja koje je bilo konstantno, koje su svi gurali, da su to malo promijenili. Imali su ulogu nekoga tko potiče katarzu. No kad god se to događa, to smrdi… Bit će tu još svega. Most je skupina lokalnih političara koji su se dogovorili da će postati stranka. To se vidjelo. Tek su došli u Zagreb… Treba im malo niže postaviti ljestvicu jer ne snalaze najbolje. Nisu diletanti, ali su sigurno početnici.

JUGO: Mislim da je ovo sad situacija, ističe im taj kredit. Njihova komunikacija je negativna, ona je uvijek protiv nekoga. Karamarka, INA-e, SDP-a, sad je to postao Agrokor pa i Plenković. Nemaju sadržaja. Iznenadilo ih je da su dobili toliko zastupnika. Sada je otvorena Pandorina kutija između Mosta i HDZ-a…

Koje su vaše prognoze za rasplet trenutne krize vlasti ?

MAMIĆ: Mislim da će premijer nastaviti vladati s imenovanim tajnicima do novih izbora koji će biti do proračuna. Znači na jesen. Čekat će se da prođe turistička sezona, zakoni će se tehički donositi.

Koja je tu pozicija oporbe?

MAMIĆ: Mislim da će HNS tiho podržavati vladu, IDS polako isto otvara vrata premo toj, takozvanoj, tehničkoj suradnji. Ima platformi na kojima se može trgovati.

Što će biti sa sudbinom ministra Zdravka Marića?

JUGO: Svi scenariji su sada mogući. Pa i ta neka manjinska Vlada, da se dogovaraju od zakona do zakona… Svaki dogovor, sinekura, bili bi opasni za svaku od tih stranaka oporbe. Svi to znamo da je moguće, ali da se dogodi štetilo bi tim strankama.

MAMIĆ: Prije lokalnih sigurno ništa, zato i HNS toliko vrišti. Oni bi užasno lošije prošli kad bi postalo očito da surađuju s HDZ-om.

Hoće li ovo bitno utjecati na lokalne izbore?

JUGO: Premijer baš nije imao izbora kad mu je troje ministara glasalo protiv njega… Mislim da Plenkoviću ne odgovora sedam otvorenih frontova, pa i ovaj novi unutarstranački sa županom splitsko-dalmatinskim. Ali svakako je Plenković zadnjim potezima pokazao neodlučnost.

MAMIĆ: Ima dosta do lokalnih izbora, rješenje će se do njih vidjeti. Ključno je da će Most vratiti svoje najjače kadrove tamo otkud su doši. Nije slučajno Petrov davao danas izjavu u Splitu. Tražit će tamo mjesto pod suncem.

Most veli da je ovo za i protiv Todorića?

JUGO: Iskreno, nisam siguran. Što će se dogoditi za Most ako Bulj i Kovačić na lokalnim izborima izgube od rezervnog HDZ-ovog igrača? Svašta je tu moguće. Rezultati lokalnih izbora će imat direktne posljedice na parlamentarne.

Kako su komunicirali SDP i Bernardić?

MAMIĆ: Pa mora se reći da nisu baš najbolje komunicirali. Jesu pokrenuli inicijativu opoziva Marića… Most je šutio pa nije imao mišljenje, pa je imao i nije htio reći da bi na kraju glasali nekorektno na sjednici Vlade. Ja mislim da premijer za to nije dao. Inicijativa SDP-a je bila dobro, ali sve što je oko nje trebalo raditi, radili su loše. Lukavo je onda bilo kada su pokrenuli i drugu, opoziv Martine Dalić. Bernardić je dugo u politici, ali lokalnoj – nedostatak iskustva se vidi. Vidjelo se to i u vašoj emisiji.

JUGO: SDP je povukao pravi potez u pravo vrijeme kada je pokrenuo opoziv Marića. No za razliku od kad su pokrenuli opoziv Karamarka, pokazalo se da se vodstvo SDP-a nije snašlo. Umjesto da zajašu val, neki gafovi vodstva su ugurali SDP sa strane.

MAMIĆ: Marić je alat koji se koristi da bi se riješio odnos Mosta i HDZ-a.

Hoće li onda Marić preživjeti?

MAMIĆ: Mislim da da.

JUGO: Isto mislim da hoće.

Spomenuli ste Bernardića. I na Twitteru je imao “čudnih” objava?

MAMIĆ: Ma nije on tvitao. Osim Jadranke Kosor, od političara, nitko ne tvita! To su napisala djeca.

JUGO: Tu je djecu netko zaposlio.

Je li normalno onda da je recimo Todorić šutio u ovakvoj situaciji? Gospođo Mamić, Vi ste radili za Agrokor.

MAMIĆ: Savjetnici savjetuju, a klijenti postupaju. On je donio takvu odluku. Ne mogu ništa dugo reći jer bih bila u sukobu interesa. O tome sam puno puta s njime razgovarala, ali ne mogu odgovoriti. Za razliku od političara, javnih dužnosnika poput Bernardića, privatni vlasnik ima pravo šutjeti.

JUGO: Mislim da je gospodin Todorić trebao biti provokativniji, da ne bi bilo ovakvih napada na njega i obitelj. No, on se još nije uopće oglasio. Kada iznese svoju stranu priče, možda će stvari biti drugačije.

MAMIĆ: Mislim da je Hrvatskoj općenito napad na kapitalizam…

Kažu da SDP nema novaca, je li i to problem pred izbore?

MAMIĆ: Novac je uvijek problem. Bernardić još uvijek nije “sjeo”, nije upoznao članstvo. SDP svakako ne bi trebao trčati pred izbore.

JUGO: Ne bih se složio da Bernardić nije imao vremena upoznati teren. Njegova pobjeda je rezultat terena, bilo je medijski eksponiranijih kandidata. On je iskoristio poziciju u koju ga je gurnuo Milanović. Ovo je definitivno otvirilo prostor za HNS i Ivana Vrdoljaka.

Nameće li se Vrdoljak kao šef oporbe?

JUGO: Vrata su se odškrinula, a čini mi se da je on stavio nogu u ta vrata.

MAMIĆ: Vidimo istraživanja, HNS je redovito oko dva posto. Rezultate u Zagrebu rade na grbači SDP-a, oni nemaju tu logistiku. Napravili su odličan trgovački potez, odličnu kandidatkinju su dali SDP-u. Oni imaju super kandidatkinju, drugo ne.

Bandić je danas rekao da je dobio kilu na lijevoj preponi od dizanja lonca graha. Je li ovo politički antologijska izjava?

MAMIĆ: Mislim da je Bandića zvati populistom slabo, on je odavno izašao iz okvira populista.

JUGO: Trenutno je ključna stvar privući pozornost medija. S bilo čime.

Facebook Komentari