Aleksić: Kako stvari stoje, parlamentarni izbori se bliže, evo za što se zalažu Snaga i Udruga Franak

Ad

Kako stvari stoje, parlamentarni izbori se bliže, objavio je čelni čovjek Snage Goran Aleksić na svom fb-u.

Vi svi dobro znate za što se zalaže Snaga i za što će se zalagati predstavnici Snage koje ćete izabrati na novim izvanrednim izborima:

1. Za promjenu Zakona o potrošačkom kreditiranju (ZPK) u članku 11.a tako da se naloži bankama da moraju ugovoriti sa svima nama koji imamo nezakonite kamatne stope u kreditima početne fiksne kamatne marže. To će smanjiti kamatne stope do 3 postotna boda te anuitete za 15 do 20%. Ta odredba primijenila bi se i na konvertirane CHF kredite, pa bi se i u tim novim euro kreditima također smanjile kamate i preostale glavnice. Dužnici s otplaćenim kreditima dobili bi razliku koja je nastala od 1.1.2014. do dana otplate.

2. Za propisivanje retroaktivne primjene glave IV.b ZPK – što bi omogućilo dužnicima stranih zadruga bez licence za rad u Hrvatskoj da sudski utvrde ništetnost svojih ugovora koji su ugovoreni u Republici Hrvatskoj. Ako je netko ugovorio kredit van granica RH – na njega se zakon ne bi odnosio.

3. Za izmjene Zakona o zaštiti potrošača kojima bi se utvrdio način za obavezno vraćanje preplaćenih kamata i pripadajućih zateznih kamata svim oštećenim dužnicima, bez obzira na valutu kredita, a na temelju presude u kolektivnom sudskom procesu.

4. Za donošenje potpuno novog Ovršnog zakona. Nažalost, još uvijek nemamo kvalitetno rješenje, i pozivamo sve one koji mogu da pomognu u pisanju novoga Ovršnog zakona. Radi se o vrlo bitnome zakonu u čijoj izradi mora sudjelovati široka stručna i zainteresirana javnost.

5. Za ukidanje političkog nepotizma, donošenjem zakonskih okvira za kriterije zapošljavanja i napredovanja u državnome sektoru.

U Hrvatskome saboru nikada se prije ovoga saziva nije toliko govorilo o nezakonitu radu banaka. Više je o tome izrečeno u zadnjih 6 mjeseci, nego u kompletnom radu Sabora od početka neovisnosti RH. Pokrenute su i bitne aktivnosti za zaustavljanje tih nezakonitosti. Izgleda da u ovome sazivu Sabora taj problem neće biti riješen.

Ako ne budete znali prepoznati ljude koji znaju što govore i znaju što hoće, ljude koji se ne bave populizmom nego nude konkretna rješenja, onda možete zaboraviti na rješenje problema nezakonitih kamatnih stopa u 200 000 kredita. 200 000 obitelji plaća prevelike rate kredita već dulje od jednoga desetljeća. Snaga je jedina mogućnost da se to riješi. Snaga je jedina šansa da se o tome u Hrvatskome saboru govori.

Na skorašnjim parlamentarnim izborima – birajte ljude iz Snage.

Moramo početi ovako rano, jer sve je to vrlo blizu.

Bit će puno proroka, a malo istine, čuvajte se lažnih proroka i velikih obećanja.

Mi možemo obećati samo da ćemo raditi na rješenjima, ne možemo garantirati da ćemo do rješenja doći, jer to uvijek ovisi o parlamentarnoj većini.

Zato birajte nas – neka nas bude što više u Saboru, tako da možemo djelovati s većom snagom.

Snaga je produljena ruka Udruge Franak!, objavio je Aleksić.

Facebook Komentari