Nadbiskup Hranić: Nadasmo se etičnosti, poštenju političara i gospodarstvenika, razočarani i ogorčeni ljudi odlaze

Vukovaru se danas, pod geslom „Krist, nada naša“, održavaju 10. Susreti katoličke mladeži na kojima se okupilo skoro 30.000 mladih iz Hrvatske i dijaspore.

Susreti su započeli molitvom kod spomen obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskom ratu koju je predvodio predsjednik Odbora HKB-a za mlade, pomoćni zagrebački biskup, mons. Mijo Gorski.

Poslije molitve na groblju mladi su se u koloni uputili do Dvorca Eltz u čijem je perivoju svetu misu služio nadbiskup đakovački i osječki i metropolit Đuro Hranić.

U svojoj propovijedi Hranić je, u nazočnosti 30-ak biskupa, rekao kako se želi iz Vukovara poslati poruka nade i ohrabrenja koja izvire iz božje nade i dobrote objavljene u Isusu Kristu koji je naša nada.

-Grad Vukovar pruža snažnu poruku. Ovdje smo na poseban način kao narod iskusili da Bog svoje nikada ne ostavlja. Ako smo povezani s Kristom koji ne umire, i sam je život i ljubav, tada smo u životu i postajemo nositelji života, radosne vijesti za naš svijet, rekao je Hranić, prenosi Večernji list.

Obraćajući se brojnim okupljenima mladima Hranić je progovorio i o aktualnoj situaciji u Hrvatskoj rekavši kako je mnogo onih koji radi razočarenja u ljude, institucije, politiku i puni gorčine, nezadovoljstva tonu u izolaciju, osamljenost i beznađe ali i drogu, alkoholizam, agresivnost. Kazao je i kako su mnogi građani Hrvatske, razočarani i ogorčeni, napustili Hrvatsku u potrazi za boljim životom. Dodao je i kako smo se svi nadali političarima i gospodarstvenicima koji ne vode brigu prvotno o svojim osobnim interesima i profitu nego prije svega o općem dobru građana i čitavome društvu.

-Nadasmo se etičnosti, poštenju i istinoljubivosti, društvu u kojem je na najvišem mjestu savjesnost, čestitost i kompetentnost i u kojemu se autoritet postiže odgovornošću i poštenim radom. A mi se nadasmo. Nema i ne može biti blagostanja i napretka ako nema vas koji ste spremni učiti, studirati, marljivo raditi, biti postojani u dobru, odustajati od veze, protekcije, mita i korupcije, od grešnih obrazaca ponašanja i prizemne logike ovoga svijeta i biti zdrava alternativa ovome svijetu, rekao je Hranić.

Među okupljenim biskupima u Vukovaru bio je i zagrebački nadbiskup i metropolit, kardinal Josip Bozanić, apostolski nuncij u RH, nadbiskup Alessandro D’Errico, zadarski nadbiskup i predsjednik HBK Želimir Puljić i drugi.

Facebook Komentari