Sučeljavanje u Dubrovniku: Žustra rasprava oko lexa i Vlahušića – Forsirao je strane investitore na štetu grada

Ad

Nakon Splita, N1 svoj niz sučeljavanja uoči lokalnih izbora nastavlja u Dubrovniku.

Tihomir Ladišić sučeljava Matu Frankovića, HDZ-ovog kandidat za gradonačelnika, Maru Kristića, Mostovog kandidata i saborskog zastupnika, Tatjanu Šimac Bonačić, dosadašnja zamjenica gradonačelniku i kandidatkinju SDP-a i Valentina Dujmovića, kandidata HNS-a za gradonačelnika koji dolazi kao kandidat koji želi zamijeniti Andru Vlahušića koji je u prošlom mandatu vodio grad.

Hoćemo li u drugom krugu lokalnih imati i parlamentarne izbore?

FRANKOVIĆ: Zašto bi bilo drugog kruga, ja vjerujem da će sve biti sređeno u prvom krugu i da ću biti pobjednik. A parlamentarnih neće biti

KRISTIĆ: Ne znam na čemu Franković temelji takav otpimizam. Za parlamentarne još ne znam, HDZ je drugi put u kratkom roku srušio Vladu.

ŠIMAC BONAČIĆ: Drugog kruga će sigurno biti i ja ću ući. A ovo na nacionalnoj razini je bilo za očekivati jer Most je nastao na lokalnoj razini i stalo im je do toga. Za očekivati je nove izbore i to bi bilo najpoštenije jer odluka premijera Plenkovića jest odlučnost, međutim njen sadržaj je bitan. Brani kompromitirajućeg ministra. Zar je to u redu? Građani su zaslužili nove izbore.

DUJMOVIĆ: Meni je smiješno da se Franković i Kristić sad svađaju, a zajedno su dva puta rušili dubrovački proračun. HNS nije zajedno s SDP-om jer je SDP tako izabrao.

FRANKOVIĆ: Kaže Dujmović da znamo samo rušiti. Mi znamo kako oni znaju graditi, tu su nastale afere, mi ne želimo tak ograditi. Odnos Kristića i mene uvijek je bio usmjeren ka gradu i takav će biti u budućnosti.

Problem Agrokora je nažalost dugo nastajao i sada je dođao na vrat premijeru Plenković, a on je pokazao odlučnost i preuzeo odgovornost za budućnost Hrvatske!

Hoće li Most i HDZ i dalje surađivati u Dubrovniku?

KRISTIĆ: Novi lokalni izbori pokazat će kako će se raspodijeliti karte. Most će surađivati sa svima koji će imati dobre ideje za Dubrovnik. Apsolutna da su suradnja i dijalog dalje moguće, koalicija sigurno ne jer ona nikad nije ni postojala.

ŠIMAC BONAČIĆ: Točno je da je Agrokor bio i prije, ali sada je iz koncerna u Vladu došao ministar. Da se osvrnem na odnos SDP-a i HNS, mi smo imali dobor odnos, nadam se da ćemo ga i dalje. SDP je podržavao kandidata HDZ za gradonačelnika i da sigurno ne bi pobijedio da nije bilo SDP-a. Vlahušić nikada nije dobio bez pobjede SDP-a.

FRANKOVIĆ: Kada je Agrokor preuzimao Mercator, tadašnji premijer Milanović je davao salve pohvali obitelji Todorić. Zdravko Marić je stručnjak kojeg hvale i bivši SDP-ovi ministri.

DUJMOVIĆ: Ajmo na Dubrovnik, gradu treba razvoj, institucije. Protiv Vlahušića svakakve prijave podnose, nisu ga još samo prijavili zato što diše.

FRANKOVIĆ: Voljan sam pokazati brojke da je gradonačelnik Vlahušić forsirao strane investitore na štetu grada!

DUJMOVIĆ: Ljudi vide da sve što radite, radite samo da sjednete u gradonačelničku fotelju. Vi jedino znate rušiti. Ne znate graditi i stvarati.

KRISTIĆ: Ne bih htio da se ovo pretvori u međusobno podbacivanje. Htio bih da govorimo temu po temu i da svi govorimo isto. Vratio bih se na Agrokor. Jučer su smijenjena tri iznimno kvalitetna ministra Mosta.

Tko je odgovoran za sadašnju krizu državne vlasti?

KRISTIĆ: Premijer, da bi zaštitio interesne skupine.

FRNAKOVIĆ: Premijer snosi najveću odgovornost u Hrvatskoj od rata! Vidio je da ministri ne uživaju povjerenje i maknuo ih.

DUJMOVIĆ: Apsolutno jasno. Kao i u Dubrovniku – Most i HDZ.

ŠIMAC BONAČIĆ: To je problem stvaranja koalicija iz interesnih sfera. Zbog neprincipijelnih koalicija se događaju ovakve stvari. U ovom slučaju je kriv premijer Plenković.

Je li jučerašnja izjava Vlahe Orepića bila poziv da narod izađe na ulice?

FRANKOVIĆ: Vjerujem da je bio šokiran i da se teško mirio da više neće biti ministar. Neshvatljivo mi da netko tko je bio ministar unutarnjih poslova izjavi nešto takvo, da poziva narod na ulice.

KRISTIĆ: Nisam tako doživio izjavu, a nije ju ni hrvatski narod.

Je li lex Vlahušić bio samo zato da Most sruši jednog gradonačelnika?

KRISTIĆ: Apsolutno ne! Pokazala je to i odluka Ustavnog suda.

FRANKOVIĆ: Pričamo što je prije, kokoš ili jaje. Vlahušić je pravomoćno osuđen. Da nije, nikakav ga zakon ne bi spriječio da se kandidira.

DUJMOVIĆ: Ma jasno je da je to samo da se makne Vlahušića.

ŠIMAC BONAČIĆ: Prepucavamo se o koruptivnim radnjama, pogledajte Europu. Želim politiku čistih ruku!

DUJMOVIĆ: Tak ose donose zakoni, nismo u Turskoj!

Što je sa Srđom?

KRISTIĆ: Treba se vratiti u prošlost, priča je počela referendumom. To je priča koju su pokrenuli građani oni su zaslužili da se njihova volja uključi u rad gradskog vijeća. To se nažalost nije dogodilo.

Institucije pravne države su zaustavile taj projekt na tri koraka. Grad nema razloga plaćati nikome tko ne poštuje institucije pravne države.

FRANKOVIĆ: Projekt golfa na Srđu je važan, no moraju se poštovati pravne procedure. Slažem se s kolegom Kristićem, moraju se stvari vratiti na početak.

ŠIMAC BONAČIĆ: Sjećate se Sanader i zakona o golfu. Jasna je priča s golf terenima, zašto se rade na Jadranu, da bi se došlo do zemljišta i radili se apartmani.

Povezujete li bivšeg premijera direktno s ovime?

ŠIMAC BONAČIĆ: Moguće, moguće i to.

DUJMOVIĆ: Nekoliko stvari o golfu na Srđu. Ja sam za golf, želim biti jasan. Mi s nestabilnosti u gradu koju proizvode HDZ i Most tjeramo investitore.

FRANKOVIĆ: Nestabilnosti nema.

ŠIMAC BONAČIĆ: Nama trebaju investicije, ali najprije moramo gledati koji je javni interes.

Treba li prihod od dubrovačkih zidina ići građanima ili Prijateljima zidina?

DUJMOVIĆ: Oni jesu zaslužni za obnovu i trebaju imati neku ulogu, ali prihod mora pripasti građanima.

ŠIMAC BONAČIĆ: Dubrovnik i danas treba zaljubljenike u baštinu, zahvaljujući njima imamo ovako očuvan fortifikacijski sustav. Udruga je odlično radila, ali to se mora staviti u zakonske okvire. Prihod pak definitivno mora ići gradu jer je to imovina grada.

KRISTIĆ: Prihod prije svega treba ulagati u obnavljanje baštine. Grad i društvo prijatelja moraju imati korektan odnos temeljen na dijalogu.

FRANKOVIĆ: Potrebno je sjesti za stol i dijalogom redifinirati odnose. Grad mora kontrolirati stvari.

Puno je riječi bilo o tome treba li kažnjavati turiste koji u kupaćim kostimima idu Stradunom?

DUJMOVIĆ: Nema ih puno pa ne

ŠIMAC BONAČIĆ: Ne treba kažnjavati, ali jasno ukazati što se smije, a što ne.

KRISTIĆ: Mislim da turisti koji dolaze u Dubrovnik već imaju visok stupanj svijesti o tome u kakav grad dolaze.

FRANKOVIĆ: Upozoriti, a kao posljednje kažnjavati.

Facebook Komentari