Robert Jankovics: Kriv si i s kapom i bez kape – trebalo je više strpljenja i tolerancije Mostovim ministrima

Jedan od zastupnika koji su dali svoj potpis za razrješenje Bože Petrova s funkcije predsjednika Hrvatskog Sabora te za izbor Gordana Jandrokovića za novog predsjednika su i manjinski zastupnici, a među njima i zastupnik mađarske nacionalne manjine u Hrvatskom Saboru, Robert Jankovics.

Kao i na početku mandata, moja podrška je i sada podrška premijeru Plenkoviću, a potpisi za promjene u Saboru su sredstvo koje dovodi do nastavka rada ove Vlade, očito u ponešto izmijenjenom sastavu.

Iskreno mi je žao, što je Most glasovanjem protiv odgovora Vlade na inicijativu za razrješenjem ministra financija, Zdravka Marića, prouzročio sve ove probleme u zemlji, kojoj to niti najmanje nije trebalo.

Vidim tu najmanje tri nedosljednosti: prije svega, smatram da svatko, a posebice ministar Marić imao pravo odgovoriti na optužbe oporbe na plenarnoj sjednici, pa je tek tada trebalo donijeti odluku glede njegovog opoziva. Nikako prije.

Drugo, vanjske i unutarnje okolnosti zemlje su izuzetno složene i teške, od problema u EU s migrantskim kvotama, Brexitom, do graničnih problema sa Slovenijom, do problema oko skore presude Arbitražnog suda zaključno s problemom Agrokora, sve su to problemi koji traže stabilnu i efikasnu Vladu. A treće, u svojoj predstavci oporba zamjera ministru Mariću što se kao član Vlade nije izuzeo pri odlučivanju o povjereniku Anti Ramljaku, dok ga Most tereti da upravo zbog izuzimanja od odlučivanja u Vladi ne može obnašati dužnost ministra, kaže za Hrvatsku danas.

Stabilnost zemlje i vlasti u ovim okolnostima nema alternativu, drži Jankovics.

Znači, kriv si i s kapom i bez kape. Mislim da je trebalo imati puno više strpljenja i tolerancije od strane Mostovih ministara, jer su svojim glasom protiv kolege u Vladi pokrenuli ovu lavinu, a time i ugrozili stabilnost zemlje. Na nama koji i dalje podupiremo predsjednika Plenkovića u njegovom radu je da napravimo što je moguće da popravimo štetu i omogućimo našim ljudima stabilnost sustava, nadam se sa novom parlamentarnom većinom. A ako ne, idemo na izbore. Mada sam siguran da u političkom smislu ništa novog neće donijeti, a može biti da će nakon izbora, sklapanje stabilne većine u Saboru biti još i teže nego danas, rekao je zastupnik mađarske nacionalne manjine u Hrvatskom Saboru i potpredsjednik Kluba zastupnika nacionalnih manjina, za Hrvatsku danas Robert Jankovics.

Facebook Komentari