Kriza Vlade nas ne ometa, Agrokor ima novca za 30 dana

Izvor: N1

Kriza Vlade neće stopirati restrukturiranje Agrokora, ali bilo bi bolje da postoji politička stabilnost, poručio je izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak.

“Restrukturiranje nije onemogućeno, ono ide svojim tijekom, ali u svakom slučaju bi bilo bolje da imamo stabilnu Vladu. Ali to sada nije uopće nešto što bi moglo ugroziti sam tijek procesa u budućnosti”, poručio je Ramljak, piše Večernji list.

Novca za redovito poslovanje Agrokor ima za sljedećih mjesec dana, ali tijekom svibnja trebao bi se dogovoriti novi kreditni aranžman. Uz likvidnost, to je trenutačno glavna briga uprave i savjetnika iz AlixPartnersa.

No koliko će novca kroz novi kredit biti potrebno, za sada se još ne zna. Kao što je već rečeno, interesa financijskih institucija ima, a u tome ih vjerojatno ne bi trebala obeshrabriti potvrda o nepravilnostima u financijskim izvješćima kompanija koncerna, jer su na njih već upućivale i rejting-agencije u svojim izvješćima.

“Još je prerano reći mogući utjecaj. Rejting-agencije već neko vrijeme izražavaju zabrinutost oko toga. Dakle, to je javna stvar i oni koji odobravaju kredite to znaju. Kako će to utjecati, teško je reći, ali puno nam je strana do sada već iskazalo interes za financiranje i sada je naš posao porazgovarati s njima i osigurati to financiranje”, rekao je Ramljak.

Agrokor je, naime, u četvrtak priopćio kako je u preliminarnim provjerama utvrđeno da bi moglo biti potencijalnih pogrešaka u financijskim izvješćima Grupe. Rečeno je i kako se provjere nastavljaju.

Reviziju financijskih izvješća za prošlu godinu trebala bi raditi revizijska kuća PwC, a ako se pokažu nepravilnosti i za godinu prije, tada se revizija može proširiti i na 2015. godinu, a možda i dalje.

Na pitanje o poreznom nadzoru odgovorio je da od 10. travnja, kada je izvanredna uprava postavljena, nadzora nije bilo, a za prethodno razdoblje ne zna, kao što i ne zna je li bilo ikakvog dogovora između Porezne uprave i Agrokora ili tvrtki unutar njega o odgodi plaćanja poreza.

Ovaj tjedan izvanrednoj upravi pridružili su se i savjetnici iz AlixPartnera. Alastair Beveridge iz te konzultantske kuće poručio je kako su itekako svjesni važnosti situacije te kako im je prioritet stabilnost poslovanja. S novim savjetnicima angažirana je i međunarodna odvjetnička kuća Kirkland&Elli International LLP koja će koordinirati daljnje pravne savjete u procesu restrukturiranja.

A angažman često u javnosti prozivane odvjetničke kuće Šavorić&Partneri je u petak raskinut. Oni su bili privremeno rješenje za pravne savjete oko zakona, povezanih i ovisnih društava, ugovaranja kredita, piše Večernji list.

Facebook Komentari