Beljak otkrio, postoje kontakti s HDZ-om cijelo vrijeme: Novi izbori bili bi pogubni, ali….

Gost Dnevnika u 18 bio je Krešo Beljak, predsjednik HSS-a koji je govorio o krizi vlasti u Hrvatskoj.

Je li vas kontaktirao Plenković?

Postoje kontakti cijelo vrijeme, ali HSS u toj priči neće biti, niti sada, niti nakon izbora.

To jamčite za svih svojih pet zastupnika?

Pa mogu jamčiti. HSS je stranka koja je puno toga prebrodila zahvaljujući i nekim od spominjanih partnera i sigurno se nećemo nasukati u ovoj oluji. Jasno nam je da smo opozicija i da ćemo to ostati. Sve do novih izbora kad se nadamo da ćemo obnašati vlasti.

Bilo je razgovora, ali ja sam to otklonio. Činjenica je da HSS ovih pet mandata duguje SDP-u. Novi izbori bi bili pogubni za Hrvatsku u mnogo pogleda, ali ako dođu spremni smo i nećemo sigurno varati birače.

Vi kao predsjednik jedne oporbene stranke tvrdite da je bolje ne ići na izbore…

Više je stranaka je protiv Plenkovića nego za. U tom sam smislu i predložio da se okupi nova parlamentarna većina. To bismo podržali, ali neki drugi partneri i stranke koje su opozicija su se izjasnile protiv toga tako da je to sve manje i manje moguće, ali nije nemoguće.

Bernardić nije baš u velikoj ofenzivi.

Treba vidjeti. Očito se ovo kuhalo dulje vrijeme. Taj odnos Mosta i HDZ-a nije bio idiličan od prvog dana. Vjerujem da će se brzo opozicijske stranke dogovoriti je li moguć dogovor bez HDZ-a. Hrvatska ima velikih problema. Tu je Agrokor, granice. S lex Agrokorom je problem samo prolongiran. Ovo je sve u jeku predizborne kampanje i to je veliko iznenađenje za one koji nisu znali kao što ni ja nisam znao.

Nije na HSS-u da s pet zastupnika okuplja većinu, to je na SDP-u.

Čini mi se da postoji animozitet prema Mostu, ali oočito je da tu ima većih animoziteta. Mislim da Most kao politička pojava raste iz dana u dan u smislu stranke. Je li ovo što su napravili dobro – to znaju oni i to će ocijeniti birači. Mislim da novi izbori ne bi napravili ništa. HDZ ne može dobiti dovoljno da sam obnaša vlast. Novi izbori neće riješti i ništa da će birači presjeći i reći vas je više dosta pa se još nadam da će se to dogovorom stranaka napraviti.

Vama Most ne bi smetao?

Mi bismo podržali takvu opciju ne tražeći ništa zauzvrat. Mi nismo foteljaši i zanima nas samo dobrobit Hrvatske. Mi bi bili partneri koji bismo to podržali od srca.

Nije li Most partner koji stvara probleme?

Imaju informacije više od nas ili nekoga iz opozicije. Na Marića smo pokazivali kao produženu ruku Todorića. To su shvatili i lideri Mosta nešto kasnije od nas. Oko mišljenja cijele situacije oko Agrokora nema velike razlike u mišljenju oporbe i Mosta.

Nije li logičnije da se ide na opoziv cijele vlade nego samo Marića?

Kao prvo Marić nije član nijedne stanke. On je kao nezavisni izabran za ministra. Malo je falilo da bude i premijer. Ne vidim razloga osim ega ili nečeg drugog da se Marića brani. Ako je radio u Agrorkoru očito je da ne može odlučivati o financijama. Sama činjenica da ste vezani uz poduzeće koje crpi milijarde iz proračuna vas diskredititra.

Što ako se u srijedu dogodi da ni oporba nema 76 ruku za rušenje Marića? Bernardić računa na 80 zastupnika, ali ne može bit decidiran.

Glasanje o povjerenju Mariću je zanimljivo. To je škakljiva situacija gdje će biti nategnut kovrum, a gdje će se jako teško skupiti 76 ljudi. Ali ako se tako dogovori skupit će se i to je kraj ove vlade. Tempo diktira predsjednik Sabora, a to je još uvijek Petrov. On ima bezbroj mogućnosti na raspolaganju.

Vjerujete li Vrdoljaku da neće biti pretrčavanja HNS-a? Pogotovo nakon lokalnih izbora.

Mogu samo prenijeti svoja iskustva. Kad smo ušli u koaliciju s HDZ-om birači su to kaznili tako da smo skoro nestali. To je bilo i HSLS-u i HSP-u. Ako to Vrdoljaku nije dovolja škola neka nauči na svojim greškama.

Facebook Komentari