Vrdoljak: Plenković ne bi išao u ovo da nema tanku većinu – Petrov: Nema ni 75 ruku

Izvor: Dražen Prša

Kako doznaje Jutarnji list, a slično su kalkulirali i drugi mediji, HDZ bi mogao imati problema sa ustoličenjem Gordana Jandrokovića kao novog šefa Sabora, ali s preslagivanjem nove većine.

Naime, prema neslužbenim izračunima, Plenkovićeva stranka u ovom trenutku ima najviše 71 zastupnika na koje može računati.

HDZ ima sigurnih 57 glasova svojih zastupnika, podršku osam zastupnika nacionalnih manjina, četiri iz kluba HDSSB-a, HSLS-a i HDS-a, te Kažimira Varde iz Stranke međugeneracijske solidarnosti Hrvatske i reformista Darinka Dumbovića.

Postoji i varijanta u kojoj računaju na Željka Glasnovića, što bi ih dovelo do brojke od 72 glasa, no Glasnović je rekao da će pričekati nedjelju kako bi donio konačnu odluku.

Čak i uz Glasnovića i dalje im trenutno nedostaje 5 glasova za tijesnu većinu….

Božo Petrov ustvrdio je u Dnevniku Nove TV za Andrej Plenković ne može doći do 75 zastupnika za stvaranje nove parlamentarne većine, te da su najrealniji prijevremeni izbori.

Šef HNS-a Ivan Vrdoljak je na Dnevniku Nove TV ponovio da neće glasovati za novog predsjednika Sabora i ne ulazi u novo preslagivanje ni s MOST-om ni s HDZ-om.

Vrdoljak je izričito rekao i da je protiv kombinacije SDP-HNS-MOST.

Vrdoljak smatra da Plenković ne bi išao u ovakvo preslagivanje da nema bar tanku većinu.

Kako sada stvari stoje, HDZ-u za preslagivanje ostaju tri zastupnika Promijenimo Hrvatsku i Snaga, te HSS.

A kao mogućnost, svi ostavljaju prijevremene parlamentarne izbore.

Facebook Komentari