VIDEO Grmoja u Saboru: Nove informacije oko Agrokora koje će baciti novo svjetlo na jučerašnje smjene

Na današnjoj bi sjednici, po dnevnom redu, Sabor trebao raspravljati o konačnom prijedlogu Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda, no svi se pitaju kakav će potez nakon jučerašnjeg razrješenja Mosotovih ministara danas povući predsjednik Sabora Božo Petrov.

Hrvatski sabor u petak nastavlja sjednicu raspravom o konačnom prijedlogu Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda kojim se e-cigarete izjednačuju s ostalim duhanskim proizvodima, nakon čega bi trebalo glasovati o dosad raspravljenim točkama.

Ipak, s obzirom na krizu Vlade koja je u tijeku, ne bi čudilo ako dođe do izmjena dnevnog reda. Svi se pitaju kakav će potez povući predsjednik Sabora i lider Mosta Božo Petrov, čiju je trojica ministara premijer Andrej Plenković jučer razriješio jer su bili protiv odlluke Vlade da ne dade suglasnost na glasanje o povjerenju ministru financija Zdravku Mariću, što je zatražila oporba.

Jedan od scenarija koji su se mogli čuti jest i da bi Petrov na današnji dnevni red mogao uvrstiti glasanje o povjerenju Mariću, što može učiniti bez obzira na negativno očitovanje Vlade. No, budući da je jučer tvrdio kako Most ne želi rušiti Vladu, i takav je scenarij neizvjestan.

Sjednica započela stankom. Nikoja Grmoja je najavio nove informacije oko Agrokora koje će baciti novo svjetlo na jučerašnje smjene.

Grmoja je izjavio da porezni nadzor godinu i pol nije došao u Agrokor, dok se istovremeno teroriziraju ugostitelji zbog tri kune.

“Od 2007. godine porezni nadzor nije ušao u Agrokor. Je li ovo Hrvatska za koju su se borili branitelji, Hrvatska koja je gazdin feud? I onda premijer štiti ministra Marića”, rekao je Grmoja.

“Porezna uprava je odbijala dati informacije, sada je vjerojatno jasno, nisu ni znali. I premijer je odlučio štititi gazdu. Vrlo rado će naši ministri otići kad ovdje bude 76 ruku i za smjenu predsjednika Sabora. Ja znam da mi smetamo, ali borit ćemo se za građane”, rekao je Grmoja.

Branko Bačić kazao je kako Porezna uprava mora biti neovisna o bilo kakvom političkom utjecaju.

“Odakle vam ti podaci? Ako je to točno, to je trajalo, kažete, od 2007. godine, gdje su bili Linić i Lalovac?” Naveo je i kako je “razriješeni ministar unutarnjih poslova” jutros kazao kako narod treba promptno reagirati.

“To je udar na državne institucije, on poziva ljude na ulicu! Zazivamo Makedoniju, zbog jednog ministra? Nije točno da je ministar razriješen kad mu Sabor izglasa razrješenje, nego kad ga premijer razriješi. Predsjednik Vlade je prenio ovlaštenje za vođenje Ministarstva unutarnjih poslova na državnog tajnika, do izbora novogo ministra.”

Gordan Maras pozvao je premijera Plenkovića da dokaže u Saboru kako i dalje ima većinu.

“Nisu nelegalni ministri, već Plenković – on kao premijer RH nema većinu u Saboru. Drago mi je da su kolege iz Mosta konačno uvidjeli ono na što mi ukazujemo od početka.” U zadnjih godinu i pol kao da se izvršni direktor Agrokora preselio u Vladu i nastavio raditi za Agrokor, rekao je Maras. “Kada gledam Plenkovića, čini mi se da vidim Karamarka. Zapravo, čini mi se kao križanac Sanadera i Karamarka.” Pozvao je Petrova da sazove glasanje o povjerenju Mariću.

Goran Aleksić je u ime Kluba Živog zida i Snage kazao je kako je Europska komisija prijavila Hrvatsku Sudu EU-a zbog nečinjenja ministra Zdravka Marića, koji nije pripremio Zakon o potrošačkom kreditiranju. “Zbog nepostojanja tog zakona građani RH su u nepovoljnijem položaju od ostalih građana Europske unije.”
Naveo je kako su uputili pitanje vodećim strankam (HDZ-u, SDP-u i Mostu) a hoće li nešto poduzeti po pitanju fiksnih kamatnih stopa. “Vidimo da se vlast klima i ne znam kada će to biti riješeno.”

Facebook Komentari