Kušanje vina za Županov pehar, ide najboljem proizvođaču škrleta u dvije kategorije

U klijeti Zvonka Rožića, u mjestu Prkovec (Brežane Lekeničke, Općina Lekenik) održano je kušanje vina za „Županov pehar“ – priznanje vinarima, najboljim proizvođačima škrleta. Ocjenjivačima vina pridružio se i župan Ivo Žinić.

„Županov pehar“ će biti dodijeljen najboljem proizvođaču škrleta u dvije kategorije amatera i profesionalaca, na svečanosti koja će 3. svibnja biti održana u vinariji Kašner u Repušnici.

“U našoj županiji zaista ima puno vinogradara i s te strane provodimo ovu manifestaciju, ocjenjivanje Škrleta, najbojeg u županiji. Danas smo u općini Lekenik koja nema vinograde u tim razmjerima kao Moslavina, kao petrinjsko glinsko područje gdje ima puno više vinograda ali i ovo je jedno područje koje zaista ne bi trebalo zaboraviti jer sa malim vinogradima imaju zaista kvalitetno vino.”, kazao je župan Ivo Žinić.

Dodao je da da svake godine nastoje obići drugu destinaciju, ovaj sjeverozapadni dio naše županije pogodan je za razvoj vinogradarstva i turizma. No osim toga u općini Lekenik imamo jednu značajnu destinaciju a to je Letovanski vrt, gdje imamo dosta vinograda i htjeli smo na jedan način prezentirati i pokazati našoj široj javnosti da postoji na čitavom našem području vino, vrijedni vinogradari. Ovo je ocjenjivanje naše autohtone sorte Škrlet, jedine sorte u Hrvatskoj, koja je klonirana i dobili smo tri klona koja će naši vinogradari i dalje saditi, kazao je Žinić.

Facebook Komentari