Vlada će danas donijeti nacionalni program reformi 2017. te program konvergencije RH za razdoblje 2017.-2020.

Vlada će danas donijeti nacionalni program reformi 2017. te program konvergencije RH za razdoblje 2017.-2020., koje bi trebala do kraja mjeseca poslati Europskoj komisiji.

Moglo bi se čuti na početku sjednice Vlade da se premijer Andrej Plenković osvrne na niz tema, a jedna od njih mogla bi biti sudbina ministra financija, Zdravka Marića. I Tomislav Panenić i Nikola Grmoja svojim su stavom dali do znanja da neće tek tako prijeći preko situacije s ministrom financija i da će tražiti da se situacija oko Marića promijeni. Ostaje i opcija da se Marić sam povuče, kao i to da premijer traži njegovu ostavku, a moguće je i da se ništa od ovih scenarija ne dogode, piše N1.

Najavljujući nacionalni program reformi, premijer Andrej Plenković u srijedu je na susretu s poduzetnicima u organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) kazao da taj program ima tri glavna cilja – jačanje konkurentnosti gospodarstva, povećanje zapošljivosti uz bolju povezanost obrazovanja s potrebama tržišta rada te održivost javnih financija.

Također je kazao da taj program ima 12 područja i 51 mjeru te da će u cijelosti biti kompatibilan s programom rada Vlade identificirajući temeljne reformske zadaće u razdoblju od 12 do 18 mjeseci.

»Nastojali smo ove godine biti realni u našim ambicijama i postaviti ciljeve koji će biti ostvarivi«, poručio je Plenković.

Kada je riječ o konkurentnosti gospodarstva, rekao je da se prije svega želi povećati i unaprijediti poslovna klima u zemlji, od povećanja učinkovitosti u okviru sustava državne uprave do objedinjavanja inspekcijskih službi.

Po njegovim riječima, jasno je definirano i da se nastavi sa smanjenjem parafiskalnih nameta za oko 20 posto od 2017. do 2019., kao i da se želi unaprijediti raspolaganje i upravljanje državnom imovinom te nastaviti i s profesionalizacijom javne uprave.

Premijer je izjavio i da su reforma obrazovanja i provedba kurikularne reforme cilj svih vlada te da i to mora biti tema oko koje nema prijepora nego široki društveni konsenzus.

Najavio je i da će dio programa biti aktivne mjere zapošljavanja te je naglasio da je ključna održivost javnih financija, što pretpostavlja angažirani pristup strukturnim reformama.

Nacionalni program reformi definira stanje i planove provedbe ključnih strukturnih politika države, a program konvergencije određuje ključne karakteristike okvira makroekonomske i fiskalne politike.

Te su aktivnosti dio procesa obveznog izvještavanja i usklađivanja ekonomskih politika država članica EU-a sa zajednički definiranim ciljevima i odredbama Unije, a njihovo nepoštivanje rezultira sankcijama koje uključuju i »zamrzavanje« sredstava EU-a za državu članicu.

Facebook Komentari