Smerdel: Plenković je u pravu, ministri Orepić, Dobrović i Šprlje nisu više ministri

Šest mjeseci trajala je nova Vlada HDZ-a i Mosta. I ova je bila opterećena trzavicama u međusobnim odnosima, a onda je pitanje njezina opstanka presjekao premijer Plenković odlukom da smijeni tri Mostova ministra koji su odbili podržati ostanak kolege Zdravka Marića u Vladi.

Predsjednik Sabora Božo Petrov ustvrdio je kako bez njegovog supotpisa ministri ne mogu biti razriješeni, a premijer Plenković pak tumači da je dovoljna njegova odluka i naravno broj ruku u Saboru. Pravni stručnjaci smatraju kako je premijer u pravu.

Profesor Branko Smerdel izjavio je kako je premijer Andrej Plenković u pravu. Za smjenu ministara ne treba mu potpis predsjednika Sabora. Premijer mora Saboru predstaviti nove ministre i Sabor ih mora većinom odobriti. Ukoliko se to ne dogodi – to bi se oglo uzeti jednako kao i neizglasavanje nepovjerenja. Supotpis koji je unesen na rješenje ne postoji ni u drugim parlamentarnim sustavima, rekao je Smerdel. Taj supotpis bio je pitanje sukoba dviju ‘sujeta’. “Ministri Orepić, Dobrović i Šprlje nisu više ministri”, zaključio je Smerdel.

Facebook Komentari