Evo što ustavnopravni stručnjaci Palić i S. Barić kažu treba li za smjenu ministara supotpis Petrova

Znači li odluka premijera Andreja Plenkovića da smijeni tri Mostova ministra i njihovu stvarnu smjenu, komentirali su profesorica Ustavnog prava Sanja Barić i Mato Palić. Premijer kaže kako mu za smjenu ministara nije potreban supotpis predsjednika Sabora, kao što je izjavio Božo Petrov.

“Rješenje o imenovanju, a to se odnosi i na razrješenje člana Vlade potpisuje premijer, a supotpisuje predsjednik Sabora. Sva tri ministra ostaju na svojoj dužnosti dok rješenje ne potpiše predsjednik Hrvatskog sabora”, smatra Mato Palić. Supotpis predsjednika Sabora temelji se na članku 110 stavak 5 Ustava, koji kaže da rješenje o imenovanju članova Vlade donosi predsjednik Vlade uz supotpis predsjednika Hrvatskog sabora. Taj je članak primijenio Zoran Milanović kada je smijenio tadašnjeg ministra financija Slavka Linića 2014. godine a razrješenje je supotpisao i tadašnji predsjednik Sabora Josip Leko.

Rješenje o imenovanju potpisuje i predsjednik Hrvatskog sabora, potvrdila je i Sanja Barić. Objasnila je da potpis služi samo kao forma kojom predsjednik Sabora potvrđuje da je doista došlo do potrebnog minimalnog broja glasova te on, ako je skupljen potreban broj glasova, ne može odbiti dati potpis.

Sanja Barić na Facebook profilu napisala je:

1. Budući da nisu sami ministri dali ostavku, oni formalno ostaju ministri dok god imaju povjerenje Hrvatskog sabora. Naravno da to de facto ne znači puno, jer čim nemaju povjerenje Premijera, nemaju što raditi u Vladi.

2. Samo razrješenje ne treba potpis predsjednika Hrvatskog sabora, ALI formalno samo razrješenje nije perfektuirano dok se ne imenuje novi ministar/ica na njegovo mjesto.

3. Ono što će se dogoditi da se zapravo istovremeno glasa o imenovanju novih ministara (a što ima snagu i glasanja o razrješenju) i s time će se pokazati ima li se ili ne najmanje 76 glasova.

4. Ne vjerujem da bi se išlo u ovaj manevar (ne ova Vlada, ne ovaj premijer) da nije osigurano 76 glasova u Saboru za imenovanje novih.

5. Predsjednik Hrvatskog sabora supotpisuje SAMO imenovanje, ali taj supotpis je obavezan kao potvrda da je doista glasalo ZA minimalno 76 zastupnika (dakle, ne može odbiti potpisati imenovanje ako je ono izglasano u Saboru).

Facebook Komentari