MOST-ov strateg, a sada analitičar Relković: O MOST-u ovisi hoćemo li na parlamentarne izbore, savjetovat ću Petrovu, ali ne javno

Nakon što je dao ostavku na mjesto posebnog savjetnika potpredsjednika Vlade i ministra uprave Ivana Kovačića, Ivica Relković se posvetio analizi lokalnih izbora uz perspektivu nezavisnih lista u gradovima, općinama i županijama. U razgovoru za N1 televiziju kazao je kako smatra da bi najveće iznenađenje bilo da u Zagrebu pobjedi Milan Bandić.

Nejasno je kako će MOST glasati oko opoziva ministra financija Zdravka Marića i što će to značiti za Vladu. Bulj je, primjerice najavio da će biti protiv Marića.

Bulj je više puta solirao i to nije bilo nešto uteg za Vladu, ali ne mogu znati kako će se MOST ponijeti.

Odgovara li MOST-u pad Vlade?

Pretpostavljam da MOST-u ne odgovara da Vlada padne. Nestabilnost su unijele začahurene elite koje nisu znale kako dalje. Ključno pitanje je poklapanje velikih pitanja poput Ine i Agrokora, koje Vlada nije iznjedrila, ali je pitanje kako će ih riješiti.

MOST često istupa kao oporba u vlasti.

Netko pokušava ostati svoj i kad uđe u vlast što nije lako ako ste manji partner. Mislio sam da nije bilo situacije oko Agrokora da će biti sitnih stvari i da će se stabilizacija dogoditi nakon lokalnih izbora. Imate tri godine relativnog mira gdje svatko, pa i manji partner ima priliku pokazati što zna i ne biti više samo kritičar. Jasno je da je Agrokor unio nestabilnost.

On može biti nova Ina?

Ne možemo reći da sada ne postoji rješenje bez MOST-a. HDZ ima i druge opcije. Sjetite se i glasovanja oko Barišića. Tko kaže da HDZ ne može presložiti između izbora – lokalnih i novih parlamentarnih mjesec dana kasnije – oni su dobili većinu.

Hoće li doći do novih izbora?

To će ovisiti o MOST-u.

Hoće li to ovisiti o lokalnim izborima?

Ako doživi neuspjehe tamo gdje se to tako doživljava, HDZ može postaviti pitanje koliko će morati o svemu razgovarati o MOST-u i koliko će MOST-u odgovarati da bude manji partner.

Što biste savjetovali MOST-u oko glasovanja o Mariću?

Ne bih javno savjetovao.

Idemo na lokalne izbore – HDZ i Zlatni rat.

Pričat ću o Plenkoviću kao šefu HDZ-a – imao je dugo čekanje oko kandidata za Zagreb gdje se vidjelo prekasan start. Ovaj je put bilo dovoljno, ali HDZ mora osvojiti i Splitsko-dalmatinsku županiju.

Je li Blaženko Boban dobar kandidat?

Nije bio na vlasti, nije vodio tu županiju i prvo je rekao da će pomladiti županiju, slično kao Plenković državu.

Kako gledate na strategiju MOST-a?

MOST ima puno veće šanse, samo je pitanje fokusa. U ovom dijelu predkampanje koji je bitan za stvaranje trenda. … Moramo znati logiku stvaranja platforme kao što je MOST i pitanje nezavisnosti kandidata

Metković i Omiš – što tamo očekujete?

Bili ste lovac, izazivač koji dobiva potporu svih drugih koji uđu u drugi krug i bili ste zaista nezavisni i niste imali problem dobiti ljude.U prvom krugu se vodi borba za vijeća, u drugom za gradonačelnika.

Moraju paziti da im se ne dogodi sudbina laburista, rekli ste.

Ljudi će gledati ime i prezime, to su lokalni izbori. Treba imati jednako snažnu osobu za župana i na ostalim listama iz iste političke opcije.

Što je sa Zagrebom?

Bandić ne može ostvariti pobjedu u prvom krugu. Prgomet mora osvojiti glasove, on najviše uzima od Bandića. I Bruna Esih od Bandića. Pitanje je redoslijeda. Pitanje je tko će uz Mrak Taritaš biti u drugom krugu – Bandić ili Švaljek, a sudeći prema trendovima – bilo bi najveće iznenađenje da Bandić pobjedi u Zagrebu.

Tko ima veće šanse – Švaljek ili Mrak Taritaš?

Prema anketama, naravno Mrak Taritaš.

Facebook Komentari