Još uvijek se traga za četvero nestalih ugostitelja nakon pomorske nesreće kod Dubrovnika, potragu otežava uzburkano more

– Još uvijek tragamo za osobama nestalim sinoć u havariji koja se dogodila u 21,20 sati u Koločepskom kanalu do koje je došlo nakon što je brod Danče upućen u hitni medicinski prijevoz na otok Mljet. Negdje ispred uvale Vrbova, 4 kabela od kraja, došlo je do sudara s gumenom brodicom u kojoj je bilo 9 osoba – rekao je za Dubrovački vjesnik dubrovački lučki kapetan Mato Kekez.

Uzrok havarije još nije utvrđen, ali se zna da je brod Danče plovio sredinom kanala, a voditelj se uputio gumenjakom koji nije bio označen navigacijskim svjetlima. Bilo je i malo šiloka, a gumenjak se na radarskoj slici nije vidio. Dvije su poginule osobe pronađene, a još se utvrđuju identiteti svih putnika na gumenjaku. U potragu su uključena sva raspoloživa plovila Pomorske policije a bio je to brod linijske plovidbe „Hanibal Lucić“ koji je jutros povučen da bi obavio redovitu jutarnju prugu s otoka prema Gružu. Tijekom jutra ćemo pojačati traganje a sve otežava i stanje mora tri, a snaga vjetra je 35-40 čvorova – kazao je Kekez.

Kekez je dodao da Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) s nadležnom Lučkom kapetanijom Dubrovnik i pripadajućim lučkim ispostavama te Pomorskom policijom Dubrovnik koordinira spasilačko – potražnu akciju.

Prema obavijesti Ministarstva pomorstva RH, na poziciji nesreće iz mora su spašene dvije osobe, dok su dvije pronađene osobe mrtve.

Prema neslužbenim informacijama s kojima raspolaže Dubrovački dnevnik, jedna ozlijeđena osoba (58) je nakon ukazane liječničke pomoći puštena na kućnu njegu, dok je druga osoba (54) zadobila teže tjelesne ozljede, ali je stabilno.

U potražnu akciju za nestalima uključena su tri plovila Lučke kapetanije Dubrovnik s liječničkom pratnjom, a iz Divulja u Splitu ubrzo kreće helikopter s roniocima koji će sudjelovati u potrazi za četvero nestalih osoba. Putem Obalne radio postaje „Dubrovnik- radio“ emitira se poruka pogibli kategorije „Mayday Relay“ prema svim sudionicima u pomorskom prometu.

Ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković s suradnicima, državnom tajnicom za more, Majom Markovčić Kostelac i pomoćnikom ministra ispred Uprave sigurnosti plovidbe, kap. Sinišom Orlićem danas će se u Dubrovniku sastati sa voditeljima potražnih timova.

Kako Dubrovački dnevnik neslužbeno doznaje, gumenjak se s devet osoba uputio sa Šipana prema Brsečinama nešto prije 21 sat. Unesrećeni putnici su zaposlenici ugostiteljskog objekta Bowa.

Na terenu ministar

Ministar prometa Oleg Butković obišao je područje Koločepskog kanala na kojem je sinoć došlo do sudara gumenjaka i broda lučke kapetanije ‘Danče’.

Ministar je izrazio sućut obiteljima poginulih te je izrazio nadu da će se i ostalih pet osoba pronaći što prije. U međuvremenu pronađeno je tijelo jene osobe, pa se sad traga za još četvero.

Upitan je li brod ‘Danče’ smio izlaziti na intervenciju i je li bio propisno označen, ministar je kazao kako nema saznanja da taj brod nije smio ići u intervenciju.

”Ja nemam takvih saznanja, ali pustimo da istraga ide svojim tijekom. Sve što utvrdi Općinsko državno odvjetništvo u suradnji s MUP-om bit ćete izviješteni. Traganje ide svojim tijekom i sustav funkcionira”, rekao je Butković.

Kazao je kako je u potragu uključen i helikopter od strane Nacionalne središnjice za potragu i spašavanje i ronioci MUP-a te da se potraga vodi na području cijelog Koločepskog kanala.

”Opsežno je područje, ali je dobro pokriveno”, kazao je Butković.

”Ja sam bio sinoć obaviješten 15 minuta nakon se to dogodilo i priopćenje Minstarstva je išlo kad smo imali nešto informacija, ali mislim da smo na vrijeme reagirali”, rekao je.

Dodao je kako je gumenjak bio dugačak 7 metara, ali nije htio otkriti koliko vozila je smio prevoziti.

”Ne bih htio širiti takve informacije jer to nije moj posao. Za neke je poznat identitet, a za neke još ne. Obiteljima identificiranih je javljeno”, kazao je.

Ministar je kazao kako potragu otežava jako jugo koje puše brzinom 25 do 30 čvorova te da će na mjesto potrage doći još plovila.

Facebook Komentari