Francuski sud odbio izručiti Haradinaja Srbiji, u Prištini je vatromet: Hvala na podršci, ova bitka je dobivena

Prizivni sud u Colmaru, u Francuskoj, nakon dvije odgode, priopćio je odluku o zahtjevu Srbije za izručenje Ramusha Haradinaja, koga srbijansko tužiteljstvo tereti za ratne zločine na Kosovu krajem devedesetih. Odbijen je zahtjev za izručenje.

Haradinaj se obratio svojim pristašama ispred suda rekavši da je “ova bitka dobivena” i zahvalio im na podršci. Vatromet u Prištini.

Srbijanska državna televizija tu vijest drži na glavnoj poziciji, uz napomenu kako je u međuvremenu je donesena odluka kojom se predsjedniku Alijanse za budućnost Kosova Ramushu Haradinaju dopušta stjecanje državljanstva Albanije. To je, kako kažu za RTS u Ministarstvu pravde, nevažno za proces u Colmaru, jer su pojedini mediji to prenijeli kao bitnu činjenicu.

Srpski nevladin sektor na Kosovu podnio je krivičnu prijavu ispred Osnovnog javnog tužilaštva u Peći protiv Ramushovog brata, Dauta Haradinaja, zastupnika Alijanse za budućnost Kosova zbog, kako navode, javnih prijetnji srpskoj zajednici na Kosovu.

Haradinaj je privatnoj TV Dukagjini rekao da ukoliko se njegov brat, Ramush izruči Srbiji, ‘neka se onda spreme za ozbiljne teme. Ako žele etničko Kosovo bez Srba, onda neka se zezaju s Ramushom’.

Zadnje ročište prošlo mirno

U sudnici i ispred zgrade suda 6. travnja okupio se veći broj ljudi, a pojačano je bilo i prisustvo policije.
U izjavi za prištinske medije, Haradinaj je pozvao svoje simpatizere da budu mirni, jer smatra da je “pravda u cijelosti na njegovoj strani”.

Današnje je bilo četvrto ročište o zahtjevu Srbije za izručenje Haradinaja, koji je optužen za ratne zločine na Kosovu 1998. i 1999. godine. Haradinaj je uhićen 4. siječnja na aerodromu u Baselu, po Interpolovoj tjeralici Srbije zbog optužbi za ratne zločine.

Francuski sud ga je 12. siječnja uvjetno pustio da konačnu odluku o izručenju čeka na slobodi u Francuskoj.

Haradinaja je 2012. godine Haaški tribunal za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji oslobodio optužbe za ratni zločin.

Ermina Lekaj Prljaskaj: Geneza srbijanskog političkog ponašanja – bizantinizam i strvinarski imperijalizam

Facebook Komentari