Grabar Kitarović se susrela s predsjednicom Švicarske Doris Leuthard

Izvor: N1

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović primila je na Pantovčaku Doris Leuthard, predsjednicu Švicarske Konfederacije.

Nakon susreta, dvije državnice obratile su se medijima te su ukratko kazale o čemu su razgovarale te na koje su segmente stavljeni najveći naglasci.

”Na današnjem susretu govorilo se o bilateralnim odnosima između Hrvatske i Švicarske. Posebno o gospodarstvu i kretanju hrvatskih državljana u okviru EU i Švicarske. Iako Švicarska nije članica EU toliko je integrirana i članica je Schengena, da očekujemo kako će se realizirati Protokol 3 kojim će se omogućiti jednaka prava za hrvatske državljane u odnosu na ostale kad je riječ o slobodi kretanja ljudi”, rekla je Grabar Kitarović.

Dodala je kako je na razgovoru bilo riječi i o temama poput Brexita i odnosa Švicarske i EU.

”Posebno smo se zadržali na prostoru JI Europe i migracijama te što one znače za stabilnost i kako nastaviti održavati konstruktivan dijalog s Turskom i trećim državama koje su ili izvorište ili tranzitne zemlje za migrante”, kazala je predsjednica koja se dotaknula i nama susjednih zemalja.

”Stavila sam naglasak na to da EU i NATO moraju vratiti fokus na naše susjednstvo kad je riječ o njihovom napretku u članstvo u EU i NATO kako se ovaj zastoj ne bi odrazio na vakuum kojeg bi iskoristile treće države”, kazala je Grabar Kitarović.

Facebook Komentari