Evo koje banke još nisu potpisale promemoriju Agrokora o mjenicama

Iz Agrokora su obavijestili tko je od financijskih institucija i dobavljača do sad potpisao Promemoriju o mjenicama, naime, sporazumu je pristupilo 16 financijskih institucija i 70-ak dobavljača, a iz pristiglog popisa vidljivo je da su dobavljači skeptični, piše N1.

Promemorija je, podsjetimo, poslana na adrese 159 dobavljača i 31 banke, faktoring društva i drugih financijskih institucija prošloga tjedna nakon što ju je potpisao Vladin izvanredni povjerenik Ante Ramljak, koji je ranije danas da je što se potpisa tiče, “omjer dosta na strani banaka i čudi me da dobavljači nisu pristupili u većem broju”.

Svrha Promemorije je definiranje i uređivanje odnosa dobavljača i vjerovnika po pitanju mjenica uz poštivanje načela suradnje i raspodjele rizika i troška.

Prema najnovijim podacima pristiglim iz Agrokora, od banaka na dogovor s Agrokorom još nisu pristale Zagrebačka banka, Addiko, Raiffeisen, Splitska banka te državna Croatia banka.

Banke i faktoring kuće koje su potpisale sporazum čine oko 73 posto ukupnog iznosa od 3,1 milijarde kuna.

Kompletan popis pogledajte u dokumentu u kojem su zelenom bojom obilježeni potpisnici Promemorije.

Dobavljači potpisnici, njih do sad 70-ak, imaju 41,11 posto udjela tražbina na koje se odnosi Promemorija, a među onima koji još nisu dali svoj potpis su Vindija, Saponia, Prvo plinarsko društvo, Crodux, Coca-Cola, Podravka i Zagrebačka pivovara. Kompletan popis također pogledajte u dokumentu u kojem su zelenom bojom obilježeni potpisnici Promemorije.

Pristupanjem Promemoriji vjerovnici i dobavljači mogu osigurati da se uz određene uvjete nad dobavljačima ne provode prisilne naplate. Naime, prema Promemoriji vjerovnici odnosno financijske institucije koje joj pristupe neće poduzimati radnje prisilne naplate do 31. svibnja 2017. godine, odnosno do duljeg datuma, uz uvjet sklapanja bilateralnog pravnog posla između vjerovnika i dobavljača.

Facebook Komentari