Sve napetije u Splitu, počeo prosvjed protiv kontroverzne Frljićeve predstave, Kerum donio križ

Predstava redatelja Olivera Frljića “Naše nasilje i vaše nasilje” trebala bi igrati večeras u 20 sati u sklopu 27. Marulićevih dana na sceni HNK. Lokalni HSP, HČSP i Koordinacija hrvatskih braniteljskih udruga pozvali su građane na prosvjed koji je pred kazalištem počeo 17 sati. Policija snima skup.

Na prosvjedu se okupilo nekoliko stotina ljudi, među njima ima ratnih veterana i časnih sestara, a osigurava ga velik broj policije.

“Ova predstava je nacionalna sramota. Nisam član stranke, moja stranka je Hrvatska. Nisam ni na jednoj listi, i ne trebaju mi bodovi. Ovo govorim iz srca, a moram vas podsjetiti da je ovaj program usvojen 17. veljače, prije više od dva mjeseca. Znalo se što se nalazi na tom programu, a bio je u Ministarstvu kulture, koje se nažalost ne zalaže za očuvanje hrvatske kulture”, kazao je okupljenima dr. Marko Jukić, predstavnik katoličke udruge Benedikt, prenosi N1.

“To je vrijeđanje kršćana i muslimana, što je umjetničko u toj predstavi? Ne može se vrijeđati jedan narod, crkvu i vjernike, to je nedopustivo”, dodao je.

“HNK je Hrvatsko narodno kazalište, nije privatna scena u kojoj se može svašta izvoditi, postoje kriteriji što se može izvoditi, a što ne”, kazao je i naglasio da je sramota što sve to plaća Ministarstvo kulture.

“To je dio specijalnog rata koji se vodi protiv Republike Hrvatske”, poručio je.

Jukić se osvrnuo i na Deklaraciju o zajedničkom jeziku.

“Govore o Deklaraciji o zajedničkom jeziku, a što će nam zajednički jezik? Mi imao naš hrvatski koji je priznat.

Nacionalna sramota

“Ne trebaju nam Marulićevi dani na kojima će se vršiti ovakva nacionalna sramota”, poručio je Jukić.
Nakon obraćanja Jukića, pročitano je pismo Splitsko-makarske nadbiskupije te je na puštena pjesma vjerskog sadržaja u izvedbi Marka Perkovića Thompsona.

Mihael Darko Burazin, predsjednik splitske podružnice Hrasta koji se natječe na predstojećim lokalnim izborima, žestoko se obrušio na Frljića.

Burazin je naveo da je “Frljić rođen u Travniku u BiH”, te da nitko pametan ne bi plaćao njegove predstave a da to moraju porezni obveznici u Hrvatskoj.

“Nije problem što on to radi, jer znamo od kuda je to, već što on za svoje projekte nalazi suradnike u RH i ministrici kulture i što od svih građana pravi idiote i to svodi pod umjetnost”, kazao je.

“I taj netko je nacionalni izdajnik i ljudska ništarija. Već sam rekao da tom čovjeku treba psihijatar, a bit ću još jači treba – mu egzorcist jer je sotona ušla u njega”, kazao je Burazin.

Njegov govor prekidali su uzvici okupljenih koji su vikali: “Nema predstave…”

“Iako je iz Bosne, on se predstavlja kao hrvatski umjetnik”, Burzin je na ružan način komentirao Frljićevo podrijetlo i gostujući u Dnevniku N1.

Kaže da je predstava boguhulna, a da je splitski HNK javna ustanova, a ne javna kuća. Smatra da je nedopustivo da poreznici obevznici moraju financirati takve predstave.

Kerum donio križ

Na prosvjed protiv Frljićeve predstave došao je i kandidat za gradonačelnika Željko Kerum, koji je donio veliki križ.

“Svako brdo mora imati svoj križ”, kazao je Kerum.

 

Share This Article