SSSH i NHS: Povećanje plaća znači i povećanje mirovina

Zajednička prvomajska konferencija za novinare Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, Matice hrvatskih sindikata Hrvatske i Nezavisnih hrvatskih sindikata održana je danas u Radničkom domu.

Predsjednici SSSH i NHS-a Mladen Novosel i Krešimir Sever, te glavna tajnica MHS-a Mirela Bojić još jednom su podsjetili na makroekonomske pokazatelje koji ide u prilog sindikalnome zahtjevu za povećanjem plaća radnika u privatnom i javnom sektoru.

Napomenuli su kako je, slijedom toga, vrijeme i za oporavak radnika. Pozvali su građane Slavonije da se pridruže središnjome prosvjednome obilježavanju Međunarodnog praznika rada u Slavonskome Brodu.

Davnih su godina građani Hrvatske selili u Slavoniju za boljim životom, jer je Slavonija bila obećana zemlja. Danas vlakovima, autobusima i svim drugim prijevoznim sredstvima radnici, građani Hrvatske svih dobi, a posebice mladi ljudi, odlaze iz Slavonije. Slavonija je postala regija iseljavanja, a Slavonski Brod mjesto u kojemu je prekomjerno zatrovan zrak, a država ništa nije ništa učinila po tom pitanju.

Za tjedan dana, 1. svibnja, točno u 8 sati, sa zagrebačkog Glavnog kolodvora kreće vlak solidarnosti koji će spojiti Zagreb sa Slavonijom s porukom kako su radnici motor razvoja Hrvatske, a Hrvatska vlak bez voznog reda. U vlak će moži uću samo oni koji će imati, samo za tu priliku tiskanu kartu, a koja se može dobito kod organizatora aktivnosti, SSSH, MHS-a i NHS-a.

“Da bi se ljudi vratili u Hrvatsku i ne bi imali razloga za odlazak, ove godine tražimo povećanje plaće kroz sustav kolektivnih ugovora, minimalna plaća mora se povećati na najmanje 50 posto prosječne hrvatske plaće, a u minimalnu plaću poslodavci ne smiju ubacivati sve zakonski utvrđene dodatke” rekao je Mladen Novosel, dodavši dok to poslodavci ne shvate, u Hrvatskoj nema oporavka. Minimalna satnica u Hrvatskoj 2,6, a u Njemačkoj 8,5 eura.

“Ako poslodavci ne shvate kako je prosvjed u Slavonskom Brodu prosvjed ZA bolju Hrvatsku, prosvjed koji nas vodi ka zajedničkom cilju, budite uvjereni da svaki sljedeći prosvjed i svaki sljedeći štrajk će biti PROTIV Vlade i mogih poslodavaca” – zaključio je.

Povećanje plača značit će i povećanje mirovina, rekao je Krešimir Sever, naglasivši kako nema stabiliziranja mirovinskog sustava s produljenjem roka za odlazak u mirovinu nego tek kroz povećanje uplata u mirovinski sustav.

Sadašnji odnos radnika i umirovljenika, koji iznosi 1:1, trebali bi poboljšati mladi, obrazovani ljudi, no oni odlaze, ponajprije zbog malih plaća, nema kvalitetnih radnih mjesta, već ih se, kako je upozorila Mirela Bojić, sve više zapošljavanja u nesigurnim oblicima rada, rade za minimalnu plaću, što ponajviše dolazi do izražaja prilikom njihova stupanja u sustav SOR-a – stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa.

Facebook Komentari