Rijeka: U promet pušteno deset novih autobusa na plin

S novih deset autobusa koji koriste stlačeni prirodni plin u voznom parku KD Autotrolej sada je 40 vozila koja koriste ekološki učinkovito gorivo čime se emisija CO2 smanjuje za 1400 tona godišnje, javljaju iz Grada Rijeke.

U središtu grada, na Korzu, predstavljeni su novi autobusi za gradski prijevoz koji su nakon prigodne svečanosti krenuli na prve vožnje na svojim linijama. Riječ je o deset novih autobusa – četiri solo autobusa, dva midi autobusa i četiri zglobna autobusa, koji kao gorivo koriste stlačeni prirodni plin (SPP).

Nova vozila vrijedna su 25,4 milijuna kuna, a njihovom nabavkom KD Autotrolej i Grad Rijeka uspješno su nastavili projekt nabavke vozila za javni gradski prijevoz putnika koja kao pogonsko gorivo koriste ekološki prihvatljive izvore s ciljem smanjenja stakleničkih plinova.

Uz to, s novih deset autobusa KD Autotrolej je ispunio obvezu iz Akcijskog plana energetski održivog razvitka Grada Rijeke (SEAP) u mjerama za smanjenje emisije CO2 iz sektora prometa kojom je bilo određeno stavljanje u promet 40 autobusa na SPP pogon.

S ovih novih deset autobusa koji koriste stlačeni prirodni plin u voznom parku Autotroleja sada je 40 vozila na plin što znači da gotovo trećina vozila Autotroleja koristi ekološki učinkovito gorivo, kazao je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel na predstavljanju novih vozila.

Svaki novi autobus, nastavio je gradonačelnik, znači bolji standard za putnike, a ovi autobusi su niskopodni, klimatizirani, imaju platforme za invalide i u njima je tijekom vožnje putnicima dostupan besplatni gradski bežični internet.

Osim boljeg standarda novi autobusi u prometu izravno utječu na smanjenje onečišćenja pa se stavljenjem u promet 40 autobusa na pogon stlačenim prirodnim plinom za 1400 tona smanjuje emisija CO2.

Tako smo ispunili i obvezu iz na inicijativu Europske unije 2009. godine potpisane Povelje gradonačelnika u kojoj smo se opredijelili za smanjenje emisije stakleničkih plinova za 20%, kazao je gradonačelnik Obersnel i poručio da će Autotrolej nastaviti s nabavom novih ekoloških autobusa, i kroz projekt u sklopu Urbane aglomeracije Rijeka i preko programa fondova i ministarstava.

Govoreći o prinovama u voznom parku direktor KD Autotrolej Marin Rajčić istaknuo je kako riječki gradski prijevoznik danas ima 180 autobusa, a među novo nabavljenima su po prvi put i midi autobusi koji će se koristiti na manje opterećenim gradskim i prigradskim linijama.

Autobusi su marke Iveco Urbanway i MAN Lions’s City G, opremljeni su Euro 6 motorima, a nabavljeni preko tvrtki Autobus i Auto Hrvatska PSC s kojima Autotrolej uspješno surađuje, kazao je Rajčić, dodajući da novi autobusi značajno poboljšavaju uslugu i standard javnog prijevoza u Rijeci, uz povećanje kvalitete života u središtu grada zbog smanjenja emisije štetnih plinova i čestica.

KD Autotrolej, u sklopu smjernica SEAP, planira pored autobusa na pogon SPP-om i nabavku autobusa na električni i hibridni pogon.

U ime dobavljača, tvrki Autobus i Auto Hrvatska, Robert Vrhovski i Mario Fabek, istaknuli su zadovoljstvo što su zajedno s KD Autotrolej i Gradom Rijekom dio projekta kojim se u gradski javni prijevoz uvode ekološki prihvatljiva vozila.

Novi autobusi koji prometuju Rijekom dokaz su da Grad Rijeka i Autotrolej brinu o svojim građanima i turistima, a jednako tako skrbe da zrak bude čistiji – kazao je Fabek istaknuvši da Rijeka ima najekološkije autobuse u Hrvatskoj.

Facebook Komentari