Crobarometar: HDZ ispred SDP-a, Živi zid prestigao Most, evo tko je najpopularnija osoba u politici

HDZ uživa najveću potporu u zemlji, SDP je drugi, dok je Živi zid prestigao Most i završio na trećem mjestu, pokazalo je istraživanje Dnevnika Nove TV Crobarometar.

68 posto ispitanika misli da zemlja ide u lošem smjeru, dok ih 24 posto misli suprotno, a 8 posto ne zna. Zanimljivo je da su HDZ-ovi birači po tom pitanju podijeljeni: 49 posto ih misli kao zemlja ide u dobrom smjeru, ali ih 41 posto misli suprotno. Još prije 30 dana HDZ-ovi birači su sa 69 posto mislili da zemlja ide u dobrom smjeru. Da zemlja ide u lošem smjeru misli i 64 posto birača Mosta.  HDZ travanj završava s potporom od 32,2 posto, dok SDP uživa potporu 22,7 posto birača. Slijede Živi Zid (7,9 posto) pa Most, koji sada ima potporu od 7,7 posto, dok je mjesec prije bio na trećem mjestu s potporom od 8,6 posto.

Većina ili 56 posto ispitanika ne daje podršku radu Vlade, a njih 33 posto odobrava Vladin rad. Vladine politike odobrava 71 posto HDZ-ovih birača, a 54 posto Mostovih birača ih ne odobrava. 46 posto ispitanika odobrava rad predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, a 46 posto ne. HDZ-ovo biračko tijelo podupire je s 81 posto, ali je Mostovo biračko tijelo ne podupire, s 55 posto. Predsjednica je na 53 posto građana ostavila pozitivan dojam, a negativan na 40 posto. Odmah iza nje slijedi premijer Andrej Plenković, o kojemu 46 posto građana ima pozitivan, a 45 posto negativan dojam. Predsjednik Sabora Božo Petrov na 46 posto građana ostavlja pozitivan dojam, a negativan na 43 posto, dok je kod predsjednika SDP-a Davora Bernardića taj omjer 35 u odnosu na 46 posto.

Među HDZ-ovim biračima najbolji dojam ostavljaju Grabar-Kitarović (86 posto) i Plenković (81 posto), a među SDP-ovima Bernardić (66 posto) i Ivan Sinčić iz Živog zida (45 posto). U Mostu najbolji dojam kod birača ostavljaju Petrov s 85 posto i Plenković s 59 posto.

Istraživanje provodi Ipsos između 1. i 18. u mjesecu. Podaci se prikupljaju na uzorku od 962 punoljetna građana iz cijele Hrvatske metodom osobnog anketiranja u okviru omnibus istraživanja agencije. Uzorak je stratificiran prema regiji i veličini naselja te spolu i dobi. Za mjerenje stranačkih preferencija koristi se metoda tajnog izjašnjavanja. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3%, a za rejtinge stranaka +/-3,6%.

Facebook Komentari