VIDEO Sučeljavanje kandidata u Splitu, Marijana Puljak (Pametno) iskoristila kombinaciju Societe generale

N1 televizija započela je serijal sučeljavanja kandidata za lokalne izbore u drugom najvećem hrvatskom gradu – Splitu.

Kako riješiti probleme najvećeg dalmatinskoga grada i njegovih žitelja? Kako pomiriti turizam i život domaćeg stanovništva? Kakvu viziju razvoja Splita imaju kandidati za gradonačelnike?

To su samo neka od pitanja na koja odgovaraju Aida Batarelo (SDP), Marijana Puljak (Pametno, u odjevnoj kombinaciji i bojama banke u kojoj radi) i Andro Krstulović Opara (HDZ).

Željko Kerum odbio je sudjelovati u sučeljavanju. Sučeljavanje počinje u 28. minuti videa.

Završna poruka biračima?

PULJAK: Zaista želimo Split kao pametan, moderan, mediteranski grad. Grad mladih koji će ići van po iskustva i vratiti ih se ovdje uložiti. Pozivamo sve građane, 21. svibnja imaju priliku izabrati Pametno.

BATARELO: Split vidim kao ljetnu prijestolnicu Hrvatske. Pozivam sve da glasaju 21. svibnja za koaliciju SDP-HNS jer meni ne treba 100 dana.

OPARA: Želim grad za sve, ne samo za pajdaše. Program koji sam izgradio ponizno slušajući svakog sugrađana vratit će grad gdje mu je mjesto!

Pri kraju smo, a ne možemo ne govoriti o Hajduku.

PULJAK: Apsolutno se zalažemo za provođenje Zakona o sportu. Pitanje je zašto se ne provodi. Davali smo i dalje ćemo davati podršku Našem Hajduku i mislimo da je to pravi pokazatelj kako se upravlja klubom.

OPARA: Zlažem se s gospođom Marijanom. I čestitam momcima na jučerašnjoj pobjedi, baš san gušta. A Zakon se provodi jer je to baš vlada Andreja Plenkovića rekla da se mora. Mi smo kazali i Mamiću i Vrbanoviću…

Od prvog dana sam član Našeg Hajduka.

BATARELO: Čestitam na pobjedi protiv Dinama. Zakon se mora poštivati, a Hajduk je mislim na dobrom putu.

Kako riješiti Spaladium arenu?

OPARA: I tu može pomoći vertikala vlasti. Kerum i Baldasar su propustili zadržati državu. Ja imam jasne nakane i planove uvrstiti državu u priču.

BATARELO: Grad to ne može sam, država definitivno mora pomoći.

PULJAK: U taj nas je problem uvela vertikala vlasti na koju se poziva gospodin Opara. Gradonačelnik iz nejgove stranke potpisao je anekse ugovoru…

Gradu nedostaje pedijatara, kako zadržati liječnike?

BATARELO: Grad to može kroz nadstandarde. Mladim liječnicima se može osigurati smještaj, uvijek su to stanogradnaj i prateći elementi – škole, vrtići… Ja sam za to da se ovdje oformi i američka i engleska osnovna škola. Moramo privući druge.

OPARA: Moja supruga je liječnica pa sam upoznat s problematikom. To jedino može riješiti odlučan grad koji je spreman otvoriti niz ambulanti i omogućiti liječnicima da ostanu. Iskoristit ću vertikalu vlasti

PULJAK: Sigurna sam da premijer ne šeta okolo i govori da je premijer samo svojih gradonačelnika.

Zdravstvo zaista nije u ingerenciji grada, ali grad može pokazati ambiciju.

Ultra – da ili ne?

BATARELO: Ja sam za. Digla je razinu grada. Tu je jedna šira priča. Riječ je o vrhunskoj reklami za grad.

OPARA: Ultra ili neki drugi oblik visokoprodukcijskog festivala je poželjan gradu. Ova struktura u kojoj je bila Batarelo je pokazala da ne zna odgovoriti takvim partnerima. Vidi se da Ultra sada želi otići.

Zaboravili smo u Splitu najvažnije, ponuditi kulturnu baštinu! Gledajte što je Šibenik napravio, donedavno je bio hrvatski Detroit, a vidite gdje je danas. Isto i Dubrovnik. Split je to propustio.

PULJAK: Da Ultri. Ona nas je stavila na jednu svjetsku kartu i naši građani su iskoristili priliku. Ali svakakko treba raditi i na festivalima tijekom cijele godine.

Kakva je vaša vizija Splita?

PULJAK: Split, dosadašnji gradonačelnici uvijek su gledali samo centar. Nisu shvaćali da je Split centar ove regije, od Trogira do Omiša i da treba živjeti u suradnji sa svim svojim susjedima i zajedno raditi na razvoju područja.

Vizija Splita je postati moderan mediteranski, europski grad. U kojem će mladi graditi svoju budućnost. Nije problem što naši napuštaju Split, nego što se ne žele vratiti. Ne vide ovdje mogućnosti. Split treba postati IT centar.

OPARA: Pametno ste vidjeli moj program.

PULJAK: Vi ste to prepisali od nas.

OPARA: Čuli ste copy/paste. Ja želim Split koji će se vratiti građanima, grad dostojan života.

BATARELO: Turizam mora biti moderniziran i kontroliran da ga imamo cijelu godinu. Moj mandat će biti manje gradenje, a više uređivanje postojećeg i poboljšanje kvalitete života.

Split mora biti hrvatska Kalifornija!

PULJAK: Split kao grad s najboljim obrazovanjem u Hrvatskoj. Jedan od hitnih projekata je sanacija Karepovca i zbrinjavanje otpada.

OPARA: Dostojanstven grad za svakog čovjeka! Sve ostale priče o Kaliforniji, Monte Carlu idu pogodovanju samo jednog dijela građana. Ja želim Split za sve.

Kakav GUP Splitu treba?

BATARELO: Ono što mu treba je dobro provjetravanje, redefiniranje GUP-a.

OPARA: Imali ste četiri godine za to.

BATARELO: Neću komentirati koliko za to treba. Baldasarov GUP ja nisam niti pripremala niti za njega glasala.

PULJAK: Taj GUP su gospođa Batarelo i SDP na početku gorljivo podržavali. Taj GUP je katastrofa!

Desna ste ruka bili najgorem gradonačelniku, sad ste se sjetili… Nemojte se uvaljivati više nego što možete.

BATARELO: Kako netko pametan može stranku nazvati Pametno?

PULJAK: Eto, što više reći…

Prva stvar koju ćemo napraviti je novi GUP i novu strategiju grada.

Kako biste riješili problem prometa koji stvara veliki kaos?

PULJAK: Nekad je postojala prometna strategija, plaćena je milijunima, ali očito stoji u nečijoj ladici. Malenim koracima neke se stvari mogu promijeniti. U Splitu postoji sustav pametnog upravljanja semafora, ali se on ne koristi. Činjenica je da nedostaje parkirališta, treba nam cijela mreža novih sustava.

Ne treba dizati nikakve kredite, već europskim fondovima za nula kuna obnoviti gradske autobuse.

BATARELO: Promet je uistinu veliki problem. Sve je više i više turista… Treba sagraditi podzemnu garažu gdje je god to moguće, gdje god je moguće stvoriti jednosmjernu ulicu da se iskoristi i taj prostor. Nedavno je osnovana tvrtka Split parking, vidjet ćemo kako će oni poslovati. Jedan teret treba prijeći i na njih. U svom mandatu planiram osnovati poseban fond za gradnju parking mjesta.

OPARA: Konkretno, u osam godina se samo uzimalo parkinge. Moj program je do Usrkrsa iduće godine četiri montažna parkinga. U petak ću cijeloj javnosti konkretno ponuditi program.

Gospođo Batarelo, četiri ste godine bili zamjenica Ive Baldasara. Osjećate li se odgovorno?

BATARELO: Kao i drugi gradovi Split ima niz komunalnih problema. Rješavao je nekakve stvari koje su bile rezultat i prijašnjih vlasti. Nitko nije star četiri godine. Ja sam jako ponosna na izgradnju škole.

Mišljenje o Baldasaru će dati građani 21. svibnja.

Imali smo podijeljene resore i oni s kojima sam se ja bavila su dobro funkcionirali.

PULJAK: Gospođa Batarelo niskim udarcima pokušava omalovažiti stranku Pametno. Moram reći da ju građani demantiraju i po anketama vidimo kakvu tko potporu ima. Četiri je godine bila desna ruka najgoreg gradonačelnika Splita.

To što je ona kandidatkinja SDP-a pokazuje slabost te stranke.

OPARA: Split je zaostao. HDZ radi na razvojnim projektima, nećemo se baviti sitničarenjem i neambicioznim projektima koji su obilježili zadnjih osam godina.

PULJAK: Split mora imati ambiciozan obrazovni program. Kurikularna reforma, koju je zaustavila stranka gospodina Opara, treba barem u Splitu nastaviti.

OPARA: Ponašate se kao iskusni političar, upadanjem i izvrtanjem činjanicama. Kurikularna reforma nije zaustavljena. Gospodin Jokić je došao u tjesnac, nije mogao nastaviti politički utjecaj Budaka, Jovanovića… Ovaj novi ekspertni tim će biti pravi. Ovi prije su htjeli izbaciti vjeronauk iz škola i onda govore o slobodnom školstvu. Trudite se ne biti klasični političar, a upravo ste to. Nisam čuo nijedno rješenje od Vaše stranke.

PULJAK: Kako ne, kopirate ih!

OPARA: Gospođo Puljak Vi imate ozbiljan problem, dijelite akademike na vaše i naše. Akademici su cvijet našeg društva!

Koga smatrate najozbiljnijim suparnikom?

BATARELO: Ne bih nikoga izdvajala. Split je poseban grad, nitko dosad nije uspio dva puta zaredom osvojiti mandat. Pojavile su se kojekakve liste koje su se pokušale nametati i “spasiti grad”. Split je očito tome sklon, prilično ide u političke bitke više s emocijama nego razumom. Ono što sam ja vidjela u gradskoj upravi je da su te liste dovele najviše financijskih šteta.

Kerum je danas politička stranka, ja ne znam što se s njim u zadnje četiri godine moglo dogoditi. Ispao je u prvoj rundi, bio na podu. Nisam vidjela nekakve promjene u tom razdoblju.

OPARA: Očekujem u drugom krugu jednu od dvije drage kolegice koje su ovdje. Siguran sam da ću se sa svojim programom približiti programu Mosta, kojeg sam priželjkivao kao partnere u vijeću. Pauletić nije odustao da mene pogura, nego svoje viteške geste – on igra na pobjedu. Vidio je da ne može.

Za Keruma smo vidjeli da se nije udostojio ni doći ovdje predstaviti.

PULJAK: Očito se gospodin Kerum boji sučeljavanja, valjda me smatra zaista opasnim kandidatom. Njegova firma je gradu dužna milijardu i 700 tisuća kuna. Možda je to i razlog njegovog uključivanja u utrku, možda opet misli izvući neku osobnu korist.

Podrška nama raste u zadnje četiri godine i ne bojim se ni jednog kandidata.

OPARA: Napad Keruma na gospođu Puljak pokazuje da se njegova kampanja svodi na podmetavanje, da nema programa.

Marulićevi dani i predstava Olivera Frljića izazvali su brojne polemike posljednjih dana. Čak i Crkva traži skidanje predstave.

OPARA: Ne mogu se oteti dojmu da u nedostatku talenta Frljiću ostaje samo provokacija. Ova provokacija se koncentrirala na najdublje vrijeđanje ljudi. Ja sam legalist, ne zabranjujem, ali moram reći da sam žalostan da se na festivalu oca književnosti ne prikazuje dramski tekst, nego autorski tekst koji ima samo namjeru vrijeđanja vjerskih osjećaja. Toj predstavi ovdje nije mjesto.

Marulićevi dani moraju prije svega mjesto gdje će se slaviti hrvatska umjetnost bez ikakvog podilaženaj najnižim strastima.

BATARELO: Ja sam za potpuno decentralizaciju kulturu, nisam za nikakve zabrane i proglašavanje Splita gradom slučajem. Nemam ništa protiv toga da se predstava održi.

PULJAK: Politika nema što raditi u izboru predstava. Festival ima svoje predstavnike i ljude koji su odabrali program. Gospodin Frljić uspio je u kazalište natjerati ljude koji u njega možda nikad ne bi došlo.

Facebook Komentari