Nakon četiri godine čekanja, Ministarstvo poljoprivrede napokon je prihvatilo mliječni paket

Piše: Dražen Prša

Prema europskoj uredbi, tim se Pravilnikom reguliraju odnosi mljekarske industrije i proizvođača mlijeka. Do početka rujna, industrija mljekarima mora ponuditi nove ugovore, dogovoriti otkupnu cijenu, parametre izračuna i isporučene količine. I sve to na rok od godinu dana, a ne kao prije, na 5, 10 i više godina.

Teško se živi od proizvodnje mlijeka. Prosječna otkupna cijena jedva premašuje dvije kune za litru, a novac rijetko stiže na vrijeme.

Godinama su mljekari bili prepušteni na milost i nemilost otkupljivačima koji su diktirali pravila otkupa. Za razliku od drugih članica Unije, Hrvatska nije imala pravilnik koji bi regulirao odnose na tržištu mlijeka.

Otezalo se s donošenjem ‘mliječnog paketa’ pune četiri godine. No, Ministarstvo poljoprivrede ipak ga je prihvatilo potkraj prošloga mjeseca.

Za one najžilavije koji su opstali u proizvodnji mlijeka, a ima ih oko sedam tisuća, ovaj je Pravilnik slamka spasa. Provesti se mora na terenu do jeseni, javlja HRT.

Baš kao i u Uniji, u ime mljekara s industrijom će pregovarati njihova interesna udruženja – proizvođačke organizacije.

Sve bi ovo, kažu u Ministarstvu, trebalo domaćem stočarstvu dati novi zamah, prerađivačima sigurnu sirovinu, a potrošačima ono što zaslužuju, dobar, domaći proizvod.

Facebook Komentari