Predsjednica Republike u službenom posjetu Državi Kataru

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović službeni posjet Državi Kataru započela je sastankom sa šeikom Abdullahom bin Nasserom bin Khalifom Al-Thanijem, predsjednikom Vlade i ministrom unutarnjih poslova Države Katara.

Poseban naglasak stavljen je na gospodarske odnose Republike Hrvatske i Države Katara, energetiku te terminal za ukapljeni prirodni plin na Krku, kao i važnosti diversifikacije kao preduvjeta energetske neovisnosti.

Predsjednica i predsjednik vlade izrazili su uvjerenje kako će djelovanje zajedničkog gospodarskog odbora biti preduvjet za daljnju konkretizaciju gospodarske suradnje, kao i potpisivanje Memoranduma o suradnji dviju gospodarskih komora.

Razgovaralo se i o Inicijativi triju mora koja uz političku, društvenu i gospodarsku ima i važnu energetsku komponentu. Ocijenjeno je kako je povezivanje sjevera i juga Europe jamac političke i gospodarske stabilnosti država uspravnice.

Predsjednik vlade Države Katara naglasio je velike mogućnosti za građevinske kompanije te je istaknuta namjera unapređenja suradnje.

Istaknut je i veliki potencijal Hrvatske kao izvoznika prehrambenih proizvoda s obzirom na to da je Hrvatska jedna od prepoznatih država proizvođača hrane s halal certifikatom.

Razgovaralo se i o daljnjem jačanju obrambene suradnje posebice na područjima obuke i vojne industrije, koja je međunarodno prepoznata i cijenjena.

Sastanku su prisustvovali i muftija dr. sc. Aziz ef. Hasanović, kontraadmiral Robert Hranj, direktor Glavnog stožera OS RH i Luka Burilović, predsjednik Hrvatske gospodarske komore.

Facebook Komentari