Ministar Barišić: Vraća se zaključivanje ocjena na polugodištu

Piše: Dražen Prša

Ministar obrazovanja Pavo Barišić kazao je kako se u škole vraća praksa zaključivanja ocjena na polugodištu.

”Zbog ukidanja prije četiri godine učenici bi se previše opustili, a popravak ocjena je bio teži”, objašnjava ministar Pavo Barišić.

“To je sad na razini stručnih tijela agencije za odgoj i obrazovanja i ministarstva da se vrati zaključivanje na polugodištu, to je tradicija koja smo dugo imali koja je ukinuta na određeno vrijeme”, kaže Barišić.

No, glavno pitanje za obrazovnu reformu je uvođenje devetogodišnje ili ostanak na osmogodišnjoj obveznoj školi.

“To su stvari za koje je potrebno stručno povjerenstvo i posebna skupina koja će se samo time baviti”, dodaje Barišić.

Nakon što je 2014. predškola postala obvezna, u Europskoj uniji vode Hrvatsku kao državu s devetogodišnjom školom. Zato je, kaže ministar, cilj povećati broj djece koja idu u vrtiće, pa bi se po uzoru na sjevernoeuropske države uveli takozvani tipski vrtići.

“To su planski izgrađeni objekti koji se mogu po istim nacrtima koristiti za većinu objekata”, tvrdi ministar obrazovanja.

Dok u Finskoj učenici uče programirati već u prvom razredu, kod nas je informatika u 7. i 8. razredu tek izborni predmet. A tako će čini se, i ostati.

“Nemamo dovoljno osposobljenog nastavnog kadra u ovom trenutku koji može izučavati takve sadržaje”, objašnjava ministar za RTL Danas.

Share This Article