Davor Bernardić: SDP neće u službeni dio komemoracije u Jasenovcu, opet spominje Karamarka i Hasanbegovića

Piše: Dražen Prša

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u emisiji Hrvatskog radija “Intervju tjedna” potvrdio je da SDP neće biti dio službene komemoracije u znak sjećanja na žrtve logora Jasenovac.

Ono što je počelo s odnosom Tomislava Karamarka prema antifašizmu, nastavilo se s imenovanjem Zlatka Hasanbegovića za ministra kulture čiji je stav prema antifašizmu poznat te neuklanjanjem ploče s natpisom “Za dom spremni”.

Treba imati pijeteta prema žrtvama i na mjestu koje je masovno stratište jasno je da jedan takav pozdrav je neprimjeren. Zato smo mi zatražili provođenje nadzora i skidanje ploče.

Ova Vlada to nažalost nije napravila. Interpelaciju smo ovaj tjedan uputili u saborsku proceduru, kako bi jednostavno proveli zakon.

Idemo sa Savezom antifašističkih boraca, udrugama, Židovskom općinom i svima onima koji se tamo idu pokloniti žrtvama. Ova vlada možda ne radikalizira problem, ali ga, s druge strane, niti ne rješava. To je problem, kazao je Bernardić.

U jučerašnjoj emisiji “Poligraf” ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, a i drugi sugovornici, složili su se da problem ne datira od vlade Andreja Plenkovića, već je SDP-ova vlada bila ta koja nije donijela odgovarajuću zakonsku uredbu da se takve poruke na ploče, kazala je voditeljica i urednica emisije Jasmina Popović.

Bernardić je na to kazao da je Vlada tu da rješava probleme. Ova Vlada je tu već šest mjeseci. Ovaj se problem riješi u 24 sata, samo ako postoji volje, dodao je.

Govoreći o Agrokoru predsjednik SDP-a kazao je da izvanredni povjerenik Ante Ramljak očito drži stvar do lokalnih izbora. Osigurana sredstva su potpuno neznatna za sve ono što treba napraviti u Agrokoru.

Voljeli bismo da smo vidjeli neki dugoročniji plan restrukturiranja. Za sada su samo isplaćene plaće. No prema dobavljačima je isplaćeno tek 10-15 posto sredstava što je daleko i od dovoljnog.

Naš je zadatak da zaštitimo hrvatsku poljoprivredu i zato ćemo uputiti zakon o malom gospodarstvu, o trgovini, kojim ćemo htjeti osigurati na svim policama trgovačkih lanaca u Hrvatskoj zastupljenost proizvođača. Naš strateški interes je zaštititi poljoprivrednu proizvodnju u Hrvatskoj.

Što se tiče lex Agrokora upozoravali smo da se zakon ne može pisati zbog jedne kompanije, rekao je između ostalog Davor Bernardić.

Facebook Komentari