Žinić i Majdak predstavili zakonske novosti u poljoprivredi, cilj pravedna raspodjela zemljišta i lokalna proizvodnja

Piše: Dražen Prša

Na konferenciji za novinare, koja je u petak, 21. travnja 2017. godine, održana u sjedištu Sisačko-moslavačke županije u Sisku, župan Ivo Žinić je, uz nazočnost zamjenice župana Anite Sinjeri-Ibrišević, zajedno s državnim tajnikom u Ministarstvu poljoprivrede Tugomirom Majdakom predstavio napore Županije i Vlade RH na oživljavanju i potpori lokalnoj poljoprivrednoj proizvodnji.

Ministarstvo poljoprivrede radi na novom Zakonu o poljoprivrednom zemljištu, rekao je župan Ivo Žinić:

„Na području Sisačko-moslavačke županije, nažalost, svjedoci smo kako je aktualni Zakon prouzročio mnoštvo problema, ali i kako su se po našoj ocjeni neke stvari nepravedno realizirale.

Pojedina uzorna obiteljska poljoprivredna gospodarstva izgubila su površine u zakupu koje su obrađivala preko 10 godina zato što je Zakon, donesen 2013. godine, stavio u povoljniji položaj tvrtke, udaljene više od 100 km od zemljišta i koje nisu čak ni iz naše Županije, a ulazile su u posjed takvih naših parcela.

Pozdravljamo što novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu ponovno uključuje općine, ali i županije u raspisivanje natječaja za poljoprivredno zemljište u Republici Hrvatskoj.

Poljoprivreda je jedan od prioriteta naših županija, a Sisačko-moslavačka županija raznim mjerama podržava i još više će podržavati razvoj poljoprivrednih gospodarstava.

Prošle smo godine, zajedno s državnim tajnikom u Ministarstvu poljoprivrede Tugomirom Majdakom, podržali osnivanje dviju Proizvođačkih organizacija u poljoprivredi, od kojih se posebno jedna, Proizvođačka organizacija za žitarice Posavina i Moslavina, ovih dana odobrava kao prva Proizvođačka organizacija u sektoru ratarstva na području Republike Hrvatske.

Uz pomoć naše Razvojne agencije SiMoRa priprema se dokumentacija za ovu Proizvođačku organizaciju za natječaj u sklopu EU fondova, kako bi realizacijom EU sredstava 30-tak naših najjačih ratara s područja Posavine i Moslavine bili još konkurentniji.

Na kraju pozdravljamo i plan Ministarstva poljoprivrede da u skorijem razdoblju donese po prvi puta i Zakon o obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima.“

Župan Ivo Žinić je zajedno s državnim tajnikom Tugomirom Majdakom potom je posjetio dva obiteljska poljoprivredna gospodarstva, Putrić u Bukovskom i Kožić u Prelošćici.

žinić majdak1

U društvenom domu u Prelošćici upriličena je i tribina, na kojoj je Tugomir Majdak predstavio nove poljoprivredne politike.

“Na poziv župana Ive Žinića u Preloščici, Grad Sisak, održao sam predavanje o Novoj poljoprivrednoj politici Ministarstva poljoprivrede te predstavio prijedloge Zakona o poljoprivrednom zemljištu i Zakona o OPG-u.

Obišli smo i nekoliko OPG-ova iz Donje i Gornje Posavine (OPG Putrić, OPG Kožić, OPG Šajković) te održali tiskovnu konferenciju vezano za priznavanje prve proizvođačke organizacije u sektoru proizvodnje žitarica Posavina i Moslavina koja trenutno okuplja 23 ratara koji obrađuju oko 3000 ha poljoprivrednih površina te spremaju projekte u okviru fondova EU kako bi povećali svoju konkurentnost”, kazao je državni tajnik Tugomir Majdak.

Ministarstvo poljoprivrede donosi dva nova zakona za spas OPG-a i ispravljaju nepravde nanesene 2013.

Facebook Komentari