Evo što zov vlasti radi od političara: Što je Ivaniš iz PGS-a govorio prije koalicije s Obersnelom, a što sad

FOTO: wiki

Obersnelova objava kandidature PGS-ovog doajena Nikole Ivaniša za njegova zamjenika na izborima 21. svibnja izaziva i dalje niz reakcija, posebno na društvenim mrežama. Iznenađenje je naime da Ivaniš želi ući u izvršnu vlast kao dogradonačelnik, doduše kao volonter, nakon što je PGS desetljeće i pol bio u oporbi i vrlo kritički nastupao prema gradskoj vlasti, piše Novi list.

Sada Vojko Obersnel i SDP idu na izbore s koalicijom u kojoj nema praktički pola dosadašnjih partnera – HNS, ali i ARS i SDAH, dok su im pristupili PGS i Laburisti, a ostali HSU i IDS, te SDSS od ranije.

Kako je poznato, pregovori su tekli u smjeru da PGS dobije mjesto predsjednika Gradskog vijeća (kao što je to slučaj i u Županiji, gdje će se pola mandata šefa Skupštine držati za PGS-ovog Franju Butorca), dok je IDS trebao dobiti mjesto zamjenika gradonačelnika. Već je bio i objavljen taj podatak, i potvrdio ga je predsjednik riječkog IDS-a Oskar Skerbec za naš list, a bilo je jasno da je uspio i PGS-ov veto na ime IDS-ove Dorotee Pešić-Bukovac, te je ona trebala biti tek jedan od kandidata na listi za Gradsko vijeće.

Ples po rubu

No, do promjene je došlo doslovce u pet do dvanaest prije predstavljanja koalicije, te je Skerbec sad kandidat za šefa Vijeća, a Ivaniš za dogradonačelnika, i to iz jednog posve pragmatičnog razloga: naime, postalo je jasno da SDP-ova koalicija neće s oko 36 posto podrške birača, koju ima po svim anketama, osvojiti većinu u Gradskom vijeću, pa tako ni Obersnel nije više mogao Ivanišu garantirati mjesto predsjednika gradskog parlamenta.

Prema političkoj praksi, tek stranka ili koalicija koja uspije osvojiti najmanje 40 posto glasova ima mogućnost iz prve dobiti vijećničku većinu, a SDP i partneri tu plešu po rubu.

Uostalom, i dosad je SDP-ova koalicija u Gradskom vijeću imala formalno tek jedan glas prednosti u odnosu na oporbu, a kako podrška SDP-u i Obersnelu pada, sve je izvjesnije da će se vijećnička većina morati pokušati zatvarati s još nekom od stranaka koje uđu Gradsko vijeće. U tom slučaju, mjesto predsjednika morat će se »istrgovati« s nekim od postizbornih partnera, pa bi PGS možda ostao bez tog mjesta.

Turbulentan odnos

To je razlog da je došlo do zamjene, te će PGS dobiti zamjenika gradonačelnika, a s obzirom da dr. Ivaniš vodi svoju privatnu polikliniku, odlučio se biti volonterski dogradonačelnik.

Povijest odnosa Obersnela i Ivaniša, međutim, duga je i turbulentna, te se i sami riječki SDP-ovci pitaju kako će to funkcionirati, a da je među njima postojao niz neugodnih javnih polemika, pokazuju citati koje smo izvukli iz kojih se vidi da je upravo Ivaniš bio jedan od najžešćih kritičara gradonačelnika, a ovaj mu nije ostajao dužan. Ivaniševih citata je više, jer je kao čelnik oporbe puno više kritizirao gradonačelnika nego ovaj njega, no svi koji prate riječku politiku znaju i da Obersnel nije štedio PGS i Ivaniša. Da je Ivaniš ublažio retoriku svjedoči, pak, najnovija izjava u kojoj brani Obersnela i njegovu politiku:

– Neistina da je Rijeka grad u kojem se loše živi – kazao je Ivaniš na potpisivanju koalicijskog sporazuma.

Tako je govorio Ivaniš

2009. godine: »Model riječke kandidature za MIR, zasnovan na lijepim željama i planovima, »potrošen« je, te ga treba mijenjati u model predstavljanja već izgrađenih sportskih objekata i razvoja turizma. Ja sam protiv izgradnje novoga stadiona na Rujevici, a podupirem izgradnju sportske dvorane na Zametu i bazena na Kantridi.«

2014. godine: »I Obersnel svoju Costa Concordiju ima. U proteklih pet godina za održavanje nekadašnjeg broda JRM »Galeb« Grad je potrošio gotovo osam milijuna. Samo ove godine planira se potrošiti ogromnih milijun kuna, i to samo kako bi napušteni brod bio na vezu riječke rive. Mnogi građani Rijeke smatraju neprihvatljivim da se u »Galeb« ulaže gradski novac, što Grad Rijeka čini posljednjih godina, te da ovakvom, neuglednom »Galebu« nije mjesto u centru grada, a istovremeno je gradska kasa praktički pred bankrotom. Jeftina priča o »Galebu – brodu mira i nesvrstanih« samo je paradigma neuspješne gradske razvojne politike, posebno politike u kulturi. »Galeb« je još jedno Potemkinovo selo kojim se zamagljuju naivne oči riječke javnosti.

2015. godine: »Niz izjava koje je Obersnel dao, uključujući intervju u Globusu, jasno pokazuje da riječki gradonačelnik ne može smisliti ni šefa SDP-a Zorana Milanovića ni politiku koju ovaj vodi, ali se nema petlje javno suprotstaviti takvoj politici. Zato mu PGS služi kao boksačka vreća na kojoj prazni svoje frustracije. Gospodin Obersnel je očito uvjeren kako on jedini polaže pravo na lijevu opciju u gradu pa nekom uvrnutom logikom, ako nismo naklonjeni njemu i SDP-u, automatski bismo valjda trebali podržavati HDZ, što je apsolutni nonsens. A g. Obersnel je upravo na slučaju Energo pokazao kako je on svjetlosnim godinama udaljen od lijeve opcije.«

2015. godine: »Poskupljenje toplinske energije u Rijeci koje tvrtka Energo primjenjuje od 1. prosinca 2014. u ovim su kriznim vremenima odraz nebrige i socijalne neosjetljivosti prvenstveno gradonačelnika Vojka Obersnela, budući da on kao predsjednik Skupštine Energa ima u rukama i škare i sukno. Još uvijek nisu poznati stvarni razlozi poskupljenja, budući da odgovore neopravdano skrivaju iza HERA-inih tarifa. Da je HERA krivac, cijela bi Hrvatska imala istu cijenu grijanja. Gradonačelniku nije stalo do interesa običnih građana.«

2015. godine: »Većina građana ocjenjuje da se Grad u zadnja dva desetljeća razvija u krivom smjeru, ne samo radi pogrešne razvojne politike nego i zato što gradska vlast pogrešno shvaća svoju ulogu u upravljanju njime. Naši su prioriteti racionalno i odgovorno korištenje gradskog proračuna, uz izbjegavanje dodatnih opterećenja, stvaranje uvjeta za proizvodnju i izvoz.«

2016. godine: »Naš gradonačelnik je čovjek koji uvijek priznaje samo vlastito mišljenje. Krasno, ali realno je da ponekad i netko drugi može nešto znati i imati dobar prijedlog. I netko drugi može biti pametan. Istovremeno, u zadnjih 10 godina imali smo i niz pojava koje govore o načinu na koji ova lokalna vlast funkcionira. Neke afere smo ipak vidjeli, mada moram priznati da su prošle prilično »lišo«. Na primjer, nakon neuspješne kandidature za MIR imali smo aferu s protuzakonitom pozajmicom firmi McCann Erickson; pa potom retroaktivno povećanje zakupnina za poslovne prostore – ti poduzetnici su na kraju to morali platiti. Zamislite, retroaktivno! Normalno da je to bilo protuzakonito. Pa smo imali aferu s oprostom dugova za poslovne prostore samo odabranima, podobnima, o čemu se odlučivalo na tajnim sjednicama Poglavarstva. Kasnije smo dobili i javnu ispriku čak, dakle potvrđeno je da je to istina. Upitno je i koliko je uvjerljivo raščišćena priča oko Tržnica. Uz to, iako oporba dakle zastupa 52 posto birača, niti jedan naš čovjek ne može biti član školskih odbora, upravnih vijeća, nadzornih odbora. Pola birača nema pravo na predstavništvo u gradskim tvrtkama i ustanovama. Mi nemamo pravo vidjeti kako posluje ViK, ili za što se zadužuje Rijeka promet. Za nas je to političko nasilje.

2017. godine: »Neistina je da ovaj čovjek, Vojko Obersnel, ne zaslužuje još jedan mandat u obrani naše zajedničke vrijednosti. Obersnel predstavlja sve ono što je stil života Rijeke.

Tako je govorio Obersnel

2011. godine: »Potpuno neobjektivne i vrlo jeftine političke manipulacije PGS-a oko Čandekove 8 jako su »pomogle« suvlasnicima. Stoga sve tvrdnje da je u postupanju Grada Rijeke prema Čandekovoj 8 riječ o prevari ili nemaru ne samo da nemaju nikakve temelje, nego ih treba promatrati isključivo u kontekstu pokušaja dobivanja medijske pozornosti za PGS i jeftine političke bodove.«

2015. godine: »Poruka IDS-u: i dalje sa simpatijama gledam na nastojanja vaše stranke glede decentralizacije, ali pripazite na ponašanje svojih koalicijskih partnera PGS-a i Liste za Rijeku, koji su u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji kao svoje koalicijske partnere, kad god su mogli, odabirali HDZ. Imao sam potrebu poslati upozorenje jer su oni na ovim područjima kao svoje političke partnere, kad god su mogli, u 8. jedinici, u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji, odabrali HDZ. U Gradskom vijeću u pravilu su glasali s HDZ-om i potpisivali incijative HDZ-a, a na izborima za mjesne odbore, gdje god je to moguće, koalirali su s HDZ-om, kako bi imali većinu u odnosu na SDP, HNS, HSU i ostale.«

2015. godine:»Čuvajte se PGS-ovaca kao Danajaca, jer oni na niz mjesta podržavaju HDZ. Treba ih se paziti i kad darove nose.«

2017. godine: »Kolega Ivaniš i ja znamo se godinama, još iz studentskih dana, u 90-ima smo zajedno čuvali Rijeku, a kao što je to često slučaj čak i u obiteljima, ili prijateljstvima, ljudi se ponekad i raziđu, a onda se opet ujedine ako imaju zajednički cilj. Taj zajednički cilj i sad imamo, a to je razvoj Rijeke, i izuzetno mi je drago što smo ovdje zajedno jer zajedno ćemo sačuvati sigurnost i stabilnost Rijeke.«

Obersnel najavio ponovnu kandidaturu za šefa SDP-a

Vojko Obersnel izjavio je u emisiji Veto na televiziji N1 kako se ponovno planira kandidirati i za predsjednika SDP-a Rijeke, bez obzira na rezultate izbora. U kuloarima riječkog SDP-a spominje se mogućnost da se, neovisno o rezultatima izbora, nakon Hrvoja Štefana sada pojavi i više protukandidata. Poznato je da u riječkom SDP-u postoji više struja, a dvije najjače suprotstavljene su ona Vojka Brauta, koji obilazi mjesne organizacije, i struja Željka Jovanovića koji podupire Obersnela na aktualnim izborima, no najveći je kritičar njegova načina vođenja riječkog SDP-a.

Facebook Komentari