Župan Ivo Žinić u obilasku lokacija vezanih uz zdravstvo

Piše: Dražen Prša

Cijelo prijepodne četvrtka, 20. travnja 2017. godine, župan Ivo Žinić proveo je u obilasku lokacija vezanih uz zdravstvo na području Grada Popovače.

Obilazak je župan počeo u Ravniku, gdje se nalazi objekt u vlasništvu Neuropsihijatrijske bolnice „Dr. Ivan Barbot“ Popovača.

Zbog povećanih potreba za zbrinjavanjem palijativnih bolesnika u SMŽ, a posebice na području Moslavine izrađen je idejni projekt za adaptaciju odjela palijativne skrbi u Ravniku. Slijedi izrada troškovnika i nakon što budu osigurana sredstva kreće se u adaptaciju.

“Moram izraziti zadovoljstvo da uspješno provodimo naše zamisli po pitanju zdravstvene skrbi a naročito za naše stanovnike u “zlatnim godinama”, umirovljenike, a čuli smo od ravnateljice bolnice „Dr. Ivan Barbot“ kolike su potrebe za smještaj, kolike su potrebe za palijativnu skrb u našoj županiji u ovom gradu.

Ovo je samo jedan punkt koji ćemo u dogledno vrijeme urediti kako bi desetak osoba imalo kvalitetan smještaj. Ovaj prostor koji je stajao prazan, u nekoliko smo dana krenuli u izradu idejnog rješenja i kroz mjesec dana bit će gotova projektna dokumentacija, i pronašli smo mogućnost financiranja ovog objekta.

Ne samo u Popovači, nego u Kutini i Petrinji vidjet ćemo kako osigurati smještajne kapacitete. Jedan od najvećih Domova je u Sisku a na listi čekanja je oko 3.000 ljudi i to je veliki izazov za nas, tako da ćemo uskoro imati novo otvoreni Dom u Glini, a i u Kutini imamo u planu uređenje Doma u Kutini”, kazao je župan Ivo Žinić.

Nakon Ravnika župan se uputio prema središtu Popovače, gdje je smješten jedan od pet stanova kojima raspolaže Bolnica.

Obilazak je završen u krugu bolnice, gdje je župan upoznat s radom novog uređaja za kolonoskopiju.

žinić bolnice1

Vrijednost kolonoskop uređaja je 153 000 kuna. Nabavljen u veljači 2016. godine, a sredstva su osigurana iz dijela dobiti Agencije za lijekove i medicinske proizvode sukladno Odluci Vlade RH od 17. rujna 2015. Godine.

Nabava kolonoskopa omogućila je povećanje broja dijagnostičkih postupaka koji se izvode u Bolnici čime se poboljšala kvaliteta i dostupnost pružanja zdravstvene zaštite na području županije. Dijagnostički postupak je važan zbog prevencije i ranog otkrivanja raka debelog crijeva koji je u porastu.

„Želimo zdravstvenu zaštitu stanovnika naše županije još poboljšati, posebice kroz dijagnostiku, gdje ranim otkrivanjem problema možemo puno toga napraviti. Cilj nam je da krenemo još više u prevenciju. Imat ćemo tako zdraviju populaciju, a krenut ćemo od najmlađih. Nastojat ćemo da naša sve malobrojnija nacija bude što zdravija i tako odgovoriti na izazove koji nas čekaju“, rekao je župan Ivo Žinić.

Ravnateljica Bolnice dr. Marina Kovač je zahvalila županu na potpori koju je dobila kad se kandidirala za ugovor Ministarstva zdravstva. Bolnica je taj ugovor dobila i 410 branitelja s područja Moslavine ovdje će obavljati preventivne programe.

Župan Ivo Žinić uručio je vozačima ključeve dvaju novih automobila, jednog sanitetskog i jednog osobnog vozila, ukupne vrijednosti oko pola milijuna kuna, a oba su vozila namijenjena poboljšanju kvalitete usluge NPB „Dr. Ivan Barbot“.

Facebook Komentari