VIDEO Sabor o smanjujenju spomeničke rente, Grbin zatražio stanku zbog sukoba interesa odvjetničkog društva oko Agrokora

Izvor: Dražen Prša

Hrvatski sabor u četvrtak nastavlja sjednicu raspravom o konačnom zakonskom prijedlogu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara kojim se među ostalim smanjuje visina spomeničke rente koja se mjesečno plaća po četvornom metru.

SDP zatražio stanku, Peđa Grbin govori o tome da Lex Agrokor nije pisan u Vladi, nego je pisan u odvjetničkom društvu koje je povezano s VTB bankom. Upravo to odvjetničko društvo je povezano s Agrokorom i izabrano je za pravno savjetovanje izvanredne uprave.

U ime Kluba HDZ-a Jasen Mesić je komentirao Prijedlog zakona i kazao da je spomenička renta kreirala stvaranje 598 malih poduzeća i obrta, a istaknuo je i da investicije od spomeničke rente u kuturnu baštinu čuvaju i nematerijalnu baštinu.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek predstavila je konačni zakonski prijedlog o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, kojim se usklađuje zakonodavstvo Hrvatske s pravnom stečevinom EU-a, a između ostalog i smanjuje visina spomeničke rente.

U ime Kluba HDZ-a Josip Borić je istaknuo Vladine napore na poboljšanju položaja umirovljenika i ustvrdio da su poreznom reformom 200.000 umirovljenika povećana primanja.

U ime Kluba Mosta zastupnica Ines Strenja-Linić istaknula je da je posljednjih mjeseci ojačala aktivnost antivakcinacijskog pokreta, a premda prima agresivne mailove o toj temi, neće je to uplašiti, poručila je. Podsjetila je i da su se početkom ožujka na saborskom odboru sve stranke osim Živog zida složile da cijepljenje u Hrvatskoj mora ostati obvezno jer bi u suprotnom bila ugrožena javnozdravstvena situacija u zemlji. “Pravo djeteta je ovdje iznad prava roditelja”, poručila je Strenja-Linić.

U ime Kluba HNS-HSU Silvano Hrelja osvrnuo se na najavljene nacionalne mirovine. Rekao je da mirovina mora biti pokrivena uplatom doprinosa, a ovdje se radio o socijalnoj naknadi. Istaknuo je da njegov klub to podržava, ali i dodao da je dosta neodgovorno ovakvim stvarima baratati uoči izbora “jer ispravljanje jedne nepravde može generirati nove nepravde u sustavu”.
Ima mirovina koje danas iznose 900 kuna, a ovim se najavama ističe da bi mirovina za one bez ijednog dana staža iznosila oko 1.400 kuna, podsjetio je Hrelja i upitao hoće li onda i te namjanje mirovine biti povećane?

U ime Kluba Živog zida Goran Aleksić govorio je o nezakonitim promjenama kamatnih stopa. Kazao je kako je jedna pravna osoba iz Splita tužila Hypo banku zbog nezakonitih promjena kamatnih stopa te dobila tužbu. Tužitelju se mora vratiti više od 2 milijuna kuna plus zatezne kamate. “Tko zna koliko u Hrvatskoj ima takvih slučajeva gdje je banka samovoljno mijenjala kamatne stope i pravnim osobama.”

Sjednica je, već uobičajeno, počela zahtjevima za stankom: Živi zid želi govoriti o presudi pravnoj osobi i nezakonskim aktima, HNS-HSU o nacionalnoj mirovini, Most o tvrdnjama antivakcinacijskog pokreta te HDZ o umirovljenicima.

Očekuje se i da će SDP pokrenuti zahtjev za opozivom ministra financija Zdravka Marića.

Facebook Komentari