Potpredsjednik Sabora o položaju Hrvata u Srbiji: Krajnje je vrijeme da svi akteri na političkoj sceni progledaju i jasno kažu da se to više neće tolerirati

Potpredsjednik Sabora Milijan Brkić nakon sastanka s Hrvatima iz Srbije oglasio se na svom fb-profilu.

[VAPAJ HRVATA IZ SRBIJE ZA POMOĆ REPUBLIKE HRVATSKE]

Teško je danas biti HRVAT I KATOLIK U SRBIJI, riječi su koje se vrlo često može čuti među Hrvatima u Srbiji. Oni žive vrlo teško i često u strahu zbog brojnih neriješenih otvorenih pitanja koja ih muče.

Jedno od ključnih je zastupljenost Hrvata u svim tijelima državne vlasti, a posebice u Narodnoj skupštini Republike Srbije. Hrvatska je provela Sporazum po kojem Srbi imaju tri zastupnika u Hrvatskom saboru, no Srbija to ne želi i ne poštuje potpisani Sporazum.

Srbija sve deklarativno prihvaća i potpisuje, ali u realnom životu čini vrlo malo ili uopće ne čini ništa po pitanju zaštite manjinskih prava Hrvata u Srbiji. Time čini evidentan “GRIJEH PROPUSTA” i krajnje je vrijeme da svi akteri na političkoj sceni u Hrvatskoj progledaju i jasno kažu da se to više neće i ne smije tolerirati.
Hrvatska ima ustavnu obvezu, ali prije svega emotivnu obvezu skrbiti o Hrvatima izvan Hrvatske jer mi smo jedan narod i to je naš nacionalni interes – bez ikakvog politikanstva i strančarenja.

Hrvatska mora učiniti sve kako bi se poboljšao status Hrvata u Srbiji i izaći s konkretnim i jasnim zahtjevima – to je naša obveza i prioritet, rekao sam danas, sudjelujući na današnjoj tematskoj sjednici Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske na temu “Hrvatska manjina u Srbiji: Položaj i perspektive”.

Facebook Komentari