Hrvati u Srbiji zasigurno su među najsiromašnijim Hrvatima u svijetu, žive u ozračju napetosti, markirani u javnosti….

Danas je u Saboru održan Odbor za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Tema odbora bila je hrvatska manjina u Republici Srbiji: položaj i perspektive. U povodu toga u Studiju 4 gostovali su predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov i saborski zastupnik Božo Ljubić.

Nažalost previše je razloga za ovakav skup – hrvatska manjina u Srbiji najveća je manjina u nekoj od zemalja Europe, a pitanje hrvatske manjine u Srbiji nije ni izdaleka riješeno, ni na razini međunarodnih konvencija ni na razini sporazuma između Hrvatske i Srbije i Crne Gore.

Prava Hrvata u Srbiji krše se na više razina – nije reliziran dio sporazuma koji se odnosi na pravo izbora Hrvata na manjinskoj listi, pravo na obrazovanje, pravo na zapošljavanje, pravo na zastupljenost, a goruće je pitanje pokušaj da se umjetno smanji broj Hrvata podupiranjem subetničkih hrvatskih zajednica u Srbiji, naglasio je Ljubić.

Hrvati u Srbiji zasigurno su među najsiromašnijim Hrvatima u svijetu, koji žive u iznimno nepovoljnom ozračju punom napetosti, uz odsutstvo komunikacije na svakoj razini – negativno smo markirani u javnosti pa teže rješavamo brojne izazove i probleme, kazao je Žigmanov. Hrvatska je zajednica u Srbiji u 50 godina smanjena za trećinu, ali unatoč svim problemima živa je – s 400 kulturnih priredbi godišnje, jakom nakladničkom djelatnosti…

Facebook Komentari