Butković o Zlatnom ratu: Da premijer nije dao nalog ministarstvo bi zatražilo nadzor, evo koje su opcije

Sjednica Vlade Republike Hrvatske u četvrtak je počela raspravom o prijedlogu nacionalne strategije izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom od 2017. do 2020., a dolazeći na sjednicu ministri su odgovarali novinarima na aktualna pitanja iz svojih resora poput dodjele koncesije za Zlatni rat, gužve na granicama te povlačenju EU novca.

Da premijer nije dao nalog, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture bi zatražilo nadzor, poručio je resorni ministar Oleg Butković u izjavi novinarima pri dolasku na sjednicu Vlade.

Žalbeni postupak će se sigurno dogoditi, Ministarstvo je jučer zatražilo dokumentaciju kako bi se sve provjerilo i kada to pregledamo, vidjet ćemo kako stvari stoje. Bit će to u idućem tjednu, najavio je Butković upitan oko nadzora nad slučajem Zlatnog rata.

Podsjetimo, u vezi s odlukom splitsko-dalmatinske Županijske skupštine o davanju koncesije za gospodarsko korištenje plaže Zlatnog rata u Bolu na Braču premijer Andrej Plenković naložio je Ministarstvu mora žurno provođenje upravnog nadzora.

Upitan kako misli da će to završiti, Butković je kazao da on ne može iznositi svoje osobne dojmove, ali i da žalbeni postupci nisu neuobičajeni u većini slučajeva. Važno je da je Županija provela zakonit postupak, ako nije – morat će se poništiti natječaj, naveo je Butković jednu od mogućnosti.

“Postupak dodjele koncesije ‘mora imati neku svoju zakonitost. Vjerujem da je županija, odnosno županijski Odjel za pomorstvo, proveo postupak zakonito. Ako nije, morat će se poništiti”, kazao je, a na pitanje je li moguće poništenje odluke o dodjeli koncesije odgovorio je kako je sve moguće: “Rezultat toga može biti da se potvrdi odluka, može se poništiti natječaj ili se može poništiti odluka o dodjeli koncesije i vratiti na ponovno postupanje”.

Upitan hoće li Ministarstvo provesti širu reviziju dodjela koncesija po Jadranu poručio je da Ministarstvo to i radi jer gdje god se dodjeli koncesija u većini slučajeva žalbeni postupci se vode kod njih. To su upravni postupci, a ako stranka nije zadovoljna s odlukom ministarstva, onda se ide na Upravni sud, pojasnio je.

Ministrica regionalnog razvoja i europskih fondova Gabrijela Žalac upitana oko kašnjenja s pripremom projekata za povlačenje sredstava iz EU fondova i nesporazuma po tom pitanju s pojedinim ministrima, odvvratila je: “Radimo redovito, svi ministri su dobili pisma u kojima podsjećamo na rokove”. “Nije ni rizično, niti kritično, riječ je o redovitoj proceduri”, istaknula je i kazala da je njezina uloga koordinacija i na njoj je da vodi računa o odrađvanju zadataka”.

Orepić o gužvama: Moramo biti strpljivi

Očekujemo dogovor sa Slovenijom po tom pitanju i maltene smo u svakodnnevnom kontaktu, kazao je ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić novinarima pri dolasku na sjednicu Vlade upitan o rješavanju gužvi na granicama.

“Svi skupa moramo biti strpljivi i ako će čekanje na granici biti zalog sigurnosti, mislim da to ne bi trebao biti problem. U onim kritičnim trenucima, vikendima, ono bi moglo biti sat, sat i pol. Tako će morati biti, a tako je bilo i prije”, rekao je Orepić i opetovao da su što se tiče granice, pravila jasna – uredba je donesena, a unutar nje postoje mehanizmi kako se može prijeći sa sustavnih na ciljane kontrole.

“Uskrsni ponedjeljak je bio primjer da se promet može stabilizirati ako ima i malo dobre volje”, smatra Orepić koji je ocijenio da dobre volje ima i kod Slovenaca, odnosno da će je biti: “Finaliziramo dogovor s Mađarima i ići ćemo zajedno s mjerama. Nadam se da ćemo naći dogovor i sa slovenskom stranom”.

Upitan može li se češće otvarati više traka na prijelazima, a ne samo kada se čeka i po četiri sata, Orepić je rekao da je napravljeno maksimalno što je bilo moguće i što pružaju uvjeti: “Iskoristili smo sve moguće kapacitete na graničnim prijelazima”, piše N1.

Facebook Komentari