SSSH o prosvjedima 1. svibnja: Vrijeme je za veće plaće radnika

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) pokrenuo je kampanju za veće plaće i kvalitetna radna mjesta u privatnome i javnom sektoru, a središnja aktivnost bit će prosvjedno obilježavanje Međunarodnog praznika rada u Slavonskome Brodu i Splitu, najavljeno je na konferenciji za novinare u Splitu.

Ta kampanja i Međunarodni praznik rada bile su teme konferencije za novinare na kojoj je predsjednik SSSH Mladen Novosel rekao da je Hrvatska izišla iz ekonomske, financijske i gospodarske recesije te da su u devet godina krize sindikati u Hrvatskoj izlazili u susret poslodavcima i da su pregovarali o smanjivanju plaće i materijalnih prava kako bi sačuvali radna mjesta i tvornice.

Sada, kada su svi ekonomski pokazatelji pozitivni, kada nam raste BDP i izvozna proizvodnja i kada nam se najavljuje rekordna turistička sezona, više ne postoji nijedan razlog da u Hrvatskoj plaće radnika ne mogu biti veće.

Ako znamo za činjenicu da zbog niskih plaća na tjedan iz zemlje odlazi tisuću radnika na rad u inozemstvo, poslodavci u privatnome i javnom sektoru moraju se zapitati s kime će raditi, tko će obavljati poslove, rekao je Novosel.

Podsjetio je da 250.000 radnika radi za minimalac, a više od pola milijuna za plaću manju od pet tisuća kuna, zbog čega će taj sindikat ove godine učiniti sve da radnici u privatnome i javnom sektoru dobiju veće plaće, da minimalna plaća bude najmanje 50 posto prosječne plaće i da u Hrvatskoj radnici konačno imaju kvalitetnije plaće i sigurnija radna mjesta.

Prosvjedno obilježavanje 1. svibnja u Slavonskome Brodu je samo jedan dio kampanje na kojem će biti nekoliko tisuća radnika, rekao je Novosel te dodao da će ono biti povezano s prvosvibanjskim okupljanjem u Zagrebu i na Marjanu u Splitu.

Svi će oni poslati iste poruke da konačno treba prestati govoriti o spajanju plave i zelene Hrvatske, da radnici u Slavoniji trebaju proizvoditi hranu koja se ovdje treba prodavati i da od te proizvodnje mogu imati veće plaće radnici u Slavoniji, a istodobno i radnici u Dalmaciji.

Dosta je bilo priče u Hrvatskoj, dosta je bilo zahtjeva poslodavaca za uvozom jeftine radne snage. Mi želimo da hrvatski građani i radnici ostanu raditi u svojoj zemlji, da zarade za dostojanstvene plaće te da od svojeg rada mogu živjeti, zaključio je Novosel.

Predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske, Industrijskog sindikata Vedran Dragičević rekao je da se od početka mandata ove Vlade pogodovalo i stalo na stranu poslodavaca, a svi događaji i zakoni koji su se donosili zapravo su pogodovali poduzetnicima i privatnom sektoru.

Zato su sindikalisti svoje akcije nazvali ‘Sada je naš red za oporavak Hrvatske’, rekao je Dragičević i dodao kako se vrlo dobro zna što se trenutačno događa u zemlji u kojoj su sve velike industrijske firme na klimavim nogama.

Kako je ocijenio, osim u Agrokoru, imamo potrese u Viaduktu, Petrokemiji i drugim tvrtkama koje su u državnim rukama i za koje se očekuje da će doći u situaciju da propadnu.

Ako bi došlo do toga, a znamo da 250 tisuća ljudi u ovoj zemlji živi na rubu siromaštva s 3100 kuna na mjesec iako rade od osam do 12 sati, onda vas uvjeravam da ne idemo u dobrom smjeru. Red je i pošteno da sada popravimo standard radnika u Hrvatskoj, zaključio je Dragičević. (HRT)

Facebook Komentari