Europski povjerenik pisao Plenkoviću zbog Istanbulske konvencije, evo što mu je odgovorio

Europski povjerenik Nils Muižnieks poslao je na adresu premijera Plenkovića pismo u kojem od njega traži da Hrvatska ubrza postupak ratifikacije Istanbulske konvencije.

”Snažno ohrabrujem Hrvatsku da što brže krene prema putu ratifikacije Istanbulske konvencije čiju su važnost prepoznale mnoge zemlje kao ključni alat za pomoć u borbi protiv nasilja”, stoji u pismu povjerenika.

Premijer Plenković se zahvalio na opaskama koje je dobio u pismu te je Muižnieksu poslao odgovor u kojem ga je detaljnije izvijestio o fazi u kojoj se Hrvatska nalazi po ovom pitanju.

”Hvala vam na vašem pismu u kojem govorite o ratifikaciji Konvencije za prevenciju i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilju u obitelji (Istanbulskoj konvenciji).

Ustav Republike Hrvatske jamči ravnopravnost spolova kao jednu od najviših vrijednosti što uključuje i potrebu za sprečavanjem bilo kakvog oblika nasilja i diskriminacije. Prepoznajući potrebu da se zaštiti žrtve obiteljskog nasilja kao posebno ranjivu skupinu, Vlada RH je posvetila veliku pozornost borbi protiv obiteljskog nasilja. To se vidi u vladinu programu za period 2016.-2020. gdje je prioritet zaštita socijalno ugroženih skupina ljudi, zdravstvena zaštita, solidarnost i partnerstvo.

Kao što znate Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku započela je proces ratifikacije Istanbulske konvencije. Radna skupina za nacrt Zakona o ratifikaciji Konvencije je imenovana i prema Planu Ministarstva, nacrt Zakona se treba poslati u proceduru u zadnjem kvartalu 2017. godine.

Radna skupina se sastoji od stručnih državnih službi i pluralistički zastupljenih pripadnika civilnog društva. Pojedinačni sastanci se odvijaju. U skladu s nacionalnim zakonodavstvom, zakonodavna procedura će uključiti i javnu raspravu kao i procjenu regulatora.

Htio bih vam istaknuti činjenicu da u procesu donošenja nacrta Nacionalne strategije za zaštitu protiv obiteljskog nasilja su u obzir uzete odredbe iz Istanbulske konvencije. Taj strateški nacionalni dokument definira mjere u području prevencije, zakonodavnog okvira i potpore žrtvama nasilja i drži se standarda Konvencije.

Svi spomenuti elementi pokazuju jasnu namjeru Hrvatske da suzbije sve oblike diskriminacije žena i da promovira punu jednakost žena i muškaraca.

Radujem se nastavku diskusije o ovoj temi s vama tijekom vašeg posjeta Hrvatskoj sljedećeg mjeseca”, stoji u odgovoru premijera Plenkovića.

Facebook Komentari