Što sve imaju kandidati za gradonačelnika Rijeke, što rade i koliko zarađuju: Faktoring, kuće, stanovi, auti, brodovi….

Iako već gotovo dva desetljeća vlada Rijekom, Vojko Obersnel ovoga puta na lokalnim izborima dobio je ozbiljnu konkurenciju. U jednoj od najneizvjesnijih utrka Obersnel će se suočiti s privatnim poduzetnicima, hotelijerima, ali i srednjoškolskim profesorima. Kako žive, djelomično otkrivaju i njihove imovinske kartice kojima smo se pozabavili, piše tportal.

Vojko Obersnel

Jedan od najdugovječnijih gradonačelnika na čelu je Rijeke već 17 godina, a sada će pokušati osvojiti šesti mandat. Obersnel je ujedno i jedini od kandidata za gradonačelnika koji je dužnosnik i time ima obvezu podnošenja imovinske kartice.

Ona pak otkriva da Obersnel kao gradonačelnik ima plaću od 15.346 kuna neto te da je član u Lučkoj upravi Rijeka gdje ne prima nikakvu naknadu.

Što se tiče imovine, Obersnel je suvlasnik stana od 146 m2 vrijednog 901.148 kuna. Taj je stan kupio uz pomoć kredita. Kredit su supružnici Obersnel iskoristili i kako bi kupili drugi stan od 62 m2 u vrijednosti od 475.800 kuna. Taj je stan u vlasništvu Obersnelove supruge.

Prema podacima iz imovinske kartice koju je Obersnel predao na početku mandata 2013., aktualni riječki gradonačelnik vlasnik je i Renaulta Lagune iz 2006., procijenjene vrijednosti 31 tisuću kuna, a naveo je i da je vlasnik čamca Elan Pasara iz 1982. koji je procijenio na nula kuna.

Novcem od plaće gradonačelnika Obersnel je kupio i 1.500 obveznica Grada Rijeke.

Surpružnici Obersnel na sebi imaju i tri kredita. Prije 15 godina, odnosno 2002., Obersnel je dignuo kredit od 110.000 eura u banci Hypo Alpe Adria koji mora vratiti do 2022. godine.

Sedam godina poslije, odnosno 2009., u Zagrebačkoj banci dignuo je kredit na 5.000 eura, a rok isplate bio je do lani.

Kartica otkriva i da je Obersnelova supruga 1994. podignula kredit od 60.587 kuna u Erste banci.


Hrvoje Burić

Ako je suditi po anketama, onaj koji bi mogao pomrsiti planove Obersnelu u osvajanju još jednog mandata nezavisni je kandidat Hrvoje Burić. Taj bivši HDZ-ovac lani je nakon 26 godina napustio glavnu vladajuću stranku, a svoje sada bivše stranačke kolege optužio da drže ljestve Obersnelu i SDP-u. Jedan od najaktivnijih riječkih vijećnika i na izborima 2013. uspio je izboriti ulazak u drugi krug, no tada ga je Obersnel pobijedio.

Iako nije dužnosnik, Burić je za tportal otkrio neke podatke o svojoj imovini. Burić je vlasnik faktoring agencije, a mjesečna primanja, otkriva nam, iznose mu oko 11.000 kuna.

Što se tiče imovine, Burić u vlasništvu ima dva stana. Nasljedstvom je došao do vlasništva stana od 69 m2 u vrijednosti od oko 75.000 eura. Uz pomoć kredita postao je pak vlasnik stana od 93 m2 u vrijednosti od oko 160.000 eura. Kako nam otkriva, ostalo mu je još za otplatiti 92.000 eura kredita.

Automobil na svoje ime ne posjeduje. Naime, koristi BMW 520D iz 2015. koji je putem leasing nabavio na ime svoje tvrtke. Supruga mu je pak, kaže, vlasnica Chevrolet Sparka iz 2010. koji vrijedi 4.000 eura.

Kao i Obersnel, i Burić je vezan uz more pa i on u vlasništvu ima brodicu Adriatic 790, godište 1990.

Udjele u nekim drugim tvrtkama ili dionice, poručuje za tportal, nema.

Kristijan Staničić

Iako su lani ostali bez dugogodišnjeg člana, HDZ je u utrku za čelno mjesto u Rijeci poslao Kristijana Staničića. Taj HDZ-ovac svoju je karijeru započeo u Ministarstvu vanjskih poslova, a bio je i višegodišnji predsjednik Uprave hotelske kuće Liburnia Riviera Hoteli te naposljetku predsjednik Uprave Hotela Bernardin iz Portoroža u Sloveniji.

Mjesečna primanja su mu, otkriva za tportal, oko 11.000 kuna.

Što se tiče imovine, Staničić je vlasnik stana u Rijeci od 60 m2, procijenjenog na 89.605 eura. Supruga mu je, dodaje, vlasnica automobila marke VW Tiguan iz 2016.

Jednako tako, Staničić ima i 50 posto suvlasničkog udjela u jednoj privatnoj tvrtki, no kojoj, nije otkrio.

Juraj Bukša

U utrku svog kandidata šalje i HNS, i to šefa svoje riječke organizacije Jurja Bukšu. Iako su se vodili razgovori da HNS eventualno podrži SDP-ova Vojka Obersnela, do dogovora nije došlo. Bukša je tako postao HNS-ov kandidat za gradonačelnika, a HNS-ovu će listu predvoditi bivši rektor Sveučilišta u Rijeci Pero Lučin.

Bukša, koji je po obrazovanju doktor prometnih znanosti, danas radi u Pomorskoj školi Bakar. Tamo mu je plaća, otkriva za tportal, oko 6.800 kuna neto.

Sa suprugom je vlasnik 130 m2 etaže u kući, pri čemu je on vlasnik pola etaže, a supruga druge polovice. Procijenjena ukupna vrijednost etaže je oko 130.000 eura, dodaje Bukša. Kako bi otplatio etažu, Bukša je dignuo i kredit za koji će do 2037. godine morati plaćati 3.300 kuna mjesečno.

Vlasnik je i Renault Meganea iz 2015. kojim je prešao, pohvalio se Bukša, 75.000 kilometara.

U vlasništvu ima i 45 dionica HT, ali i 1.700 eura ušteđevine.

Danko Švorinić

Oko zajedničkog nastupa na izborima sa SDP-om pregovarao je i predsjednik Liste za Rijeku Danko Švorinić, no kraju se ipak odlučio na samostalnu utrku. Na izborima je dobio podršku stranke Pametno.

Švorinić, koji je osnivač i vlasnik riječkog gradskog internetskog portala Rijeka danas, za tportal kaže da su mu mjesečna primanja 5.000 kuna. Suvlasnik je i agencije za zastupanje u osiguranju MD-Consilium d.o.o., gdje i radi. U njegovoj biografiji navodi se i da je bio prvi predsjednik riječke podružnice Supekova Pokreta za demokraciju i socijalnu pravdu.

U Rijeci, točnije u Marčeljevoj Dragi, ima i vlasništvo nad stanom od 40 m2, a na Dugom otoku ima vlasništvo na 1/6 kuće. Što se tiče automobila, vlasnik je VW Pola.

Osim što je i sam suvlasnik privatne tvrtke, za tportal kaže kako mu je supruga vlasnica 50 posto centra za strane jezike Omnia.

Andrej Briščik

Kao kandidat Akcije mladih i Živog zida na izbore za gradonačelnika Rijeke će i Andrej Briščik. U fokusu su mu mladi, a i sam radi u Klubu mladih Rijeka.

Kako je otkrio za tportal, plaća mu iznosi oko 2.500 kuna, a kao vijećnik u Rijeci dobiva još 981 kunu mjesečno.

Što se tiče imovine, Briščik je suvlasnik u udjelu od 2/3 obiteljske kuće u Viškovu, pored Rijeke. Kuća ima 86 m2 te 575 m2 okućnice. Briščik je vlasnik i 297 m2 pašnjaka pored obiteljske kuće.

Briščik vozi Toyotu Corollu 2.0. D4D, 8 iz 2006. čija je procijenjena vrijednost 33.564 kune.

U vlasništvu ima i moped Kymco Vitality 2T iz 2007. Moped je, navodi Briščik za tportal, neregistriran, a procijenjena mu je vrijednost 3.000 kuna.

Briščik je novac uložio i u dionički fond ZBeuroinvest. Prema podacima koje nam je poslao, u fondu ima gotovo 207 tisuća kuna.

Facebook Komentari