MVP Rusije je opovrgnuo napise u hrvatskim medijima, prema kojima je Moskva navodno Zagrebu isporučivala oružje

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije je opovrgnulo napise u hrvatskim medijima, prema kojima je Moskva navodno Zagrebu isporučivala oružje, uključujući zenitno-raketne komplekse S-300, zaobilazeći embargo Ujedinjenih naroda 1990-ih godina, prenosi TASS.

“Rusija se uvijek dosljedno pridržavala svojih međunarodno-pravnih obveza, uključujući one koje se tiču embarga na isporuke naoružanja sukobljenim stranama tijekom jugoslavenske krize 1991.-1995. Smatramo da su ovakve objave provokativne i da grubo izvrću činjenice, a da je njihov cilj da se ocrni politika Ruske Federacije na Balkanu”, rekao je zamjenik direktora Odjela za informiranje i tisak Ministarstva vanjskih poslova Rusije Artjom Kožin.

“Tim više je u kontekstu svih ovih izmišljotina neprihvatljivo spominjanje kontakata veleposlanika Rusije u Zagrebu. Svu odgovornost trebaju snositi autori ovakvih ‘ideja'”, naglasio je.

Ranije se u nizu hrvatskih medija pojavila informacija da je Rusija navodno isporučivala Zagrebu oružje, uključujući rakete S-300, za vrijeme oružanih sukoba na teritoriju bivše Jugoslavije, kada je na takve isporuke bio uveden embargo Ujedinjenih naroda. Publikacije se pozivaju na neimenovane izvore.

Rusko veleposlanstvo nikada nije nikoga zvalo na razgovor vezan uz isporuke oružja. Razgovori jesu vođeni, ali ne na naš zahtjev, već na traženje druge strane koja je cijeli postupak inicirala, kaže veleposlanik Anvar Azimov.

Odbili smo prijedlog bilo kakve suradnje koju je gospodin Zubak iznio tom prilikom. Rusija i rusko veleposlanstvo nisu radili i ne namjeravaju raditi bilo kakav pritisak na Hrvatsku.

Suradnja Rusije i Hrvatske na vojno-tehničkom programu odvijala se i odvija se i dalje u skladu s međunarodnim obvezama koje Rusija ima i u tome ništa nije sporno, kaže veleposlanik Ruske Federacije u Hrvatskoj Anvar Azimov.

Rusi ponovno pritišću: Veleposlanik Azimov sada spominje i oružje isporučeno za Domovinskog rata

Facebook Komentari