Bio sam u dućanu da zahvalim koji su ljudima kad su ostali bez kvasca sami skupili sredstva i ispekli kruh

Vladin povjerenik za Agrokor Ante Ramljak obratio se u petak javnosti nakon još jednog dana višesatnih sastanaka. U Agrokoru je danas, među ostalima, bio i Emil Tedeschi, šef Atlantica.

”Bio sam u Konzumu na Radničkoj da vidim kako se sada puni roba na police Konzuma i mislim da kad uđete u Konzum i vidite meso, ribu, voće i povrće da je to vratilo vjeru i zaposlenicima i ljudima koji su naši stalni kupci. A drugi je razlog bio jer sam se htio zahvalit ljudima kad su ostali bez kvasca sami skupili sredstva i ispekli kruh tamo gdje se peče – to je gesta lojalnosti i ovim putem im zahvaljujem na tome. Oni su tražili da budu informirani o tome što se radilo zadnjih dana i što se očekuje narednih dana. Nismo dotakli temu plaća”, kazao je Ramljak.

”Sad paralelno dok s vama razgovaram, u drugoj prostoriji razgovaraju timovi – dionici postupka oko mjenica i nadam se da će se do kraja dana postići sporazum kojim bi se stavio moratorij na naplatu mjenica. Vidjet ćemo tko će do kraja dana potpisati”, rekao je.

”Mi ćemo pozvati više banaka. Sberbank je s milijardu i 300 milijuna eura već vjerovnik, a to su ogromna sredstva čak i za tako veliku banku. Ne mogu reći hoće li pregovarati oko dodatnog financiranja. Ali bez svakog se može. Jučer smo pozvali 6 konzultantskih tvrtki na razgovor. Njihove ponude ćemo analizirati. Do sredine tjedna ćemo odlučiti tko će biti zajedno s domaćim konzultatntima u mom timu za restrukturiranje”, kazao je Ramljak.

Kometirao je i donošenje lex Mercatora u Sloveniji.

”Mislim da se ne mogu donijeti odluke koje će naštetiti planu restrukturiranja. To su politčke stvari, ali o tome se ne želim miješati. Pozdravljakm odluke vlade koja će dnijeti zakon koji će zaštititi poslovanje Agrokorovih kompanija. Svi su zabrinuti je li bilo prelijevanja likvidnih sredstava u Hrvatsku ili ne. Ne vidim problem da postave nekog povjerenika koji će biti u nadzornom tijelu”, kazao je.

Upitan bi li prihvaćanje uvjeta Sberbanka bilo u suprotnosti s lex Agrokorom Ramljak kaže kako to ne bi bio slučaj.

”Nije to u suprotnosti sa zakonom. To je odluka vjerovničkog vijeća. Mi ćemo prilagoditi funkcioniranje cijele grupe da se uskladimo s dnevnim sredstvima. Ja sam optimist da smo na vremenu dobili 30-ak dana da u miru složimo poslovanje grupacije a onda ćemo vidjeti fali li sredstava. Mi smo od domaćih banaka dobili 80 milijuna eura kredit na kamatu 4,79 posto. Ova grupa se nikad nije tako financirala. Povjerenje je u financijskom svijetu najvažnija stvar da će se te kreditne linije vrtitit. Kad izgubite povjerenje ne možete više poslovati”, kazao je.

Alvarez & Marsal se neće odazvati

Očekuje se rekapitulacija proteklog tjedna te najava planova za idući tjedan u kojemu bi, kako doznajemo, trebalo uslijediti imenovanje konzultantske kompanije za restrukturiranje.

Prema neslužbenim informacijama, Ramljak je pozive za dostavljanje ponuda za sudjelovanjem u restrukturiranju Agrokora uputio na adrese šest velikih konzultanstkih kuća specijaliziranih za taj posao. Osim Alvarez & Marsala – koji se neće odazvati – kako se neslužbeno doznaje, pozive su dobili i FTI Consulting, AlixPartners, McKinsey, BCG i KPMG. Alvarez & Marsal nije se ni odazvao na poziv, a FTI Consulting se, otkriva sugovornik, Jutarnjeg lista, zahvalio na ponudi pravdajući se da bi bio u sukobu interesa, budući da surađuje s jednom od banaka s kojom je Agrokor u poslovnim odnosima.

Podsjetimo, od 80 milijuna eura kredita koji je u četvrtak potpisan s bankama u Agrokorov sustav već je pušteno oko 50 milijuna eura (378 milijuna kuna). Tim novcem bit će namiren dio dobavljača koji mjesecima čekaju da im se plati isporučena roba, piše N1.

Facebook Komentari