12.3 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Više od pola milijuna Hrvata neće si moći priuštiti ni najjeftiniju uskršnju...

Više od pola milijuna Hrvata neće si moći priuštiti ni najjeftiniju uskršnju košaricu

Piše: DRažen Prša

Sindikati su izračunali cijenu tri različite uskrsne košarice, no gotovo više od pola milijuna ljudi neće si moći priuštiti niti onu najjeftiniju.

Nezavisni hrvatski sindikati i ove su godine izračunali cijenu uskrsne košarica za četveročlanu obitelj od Velikog petka do Uskrsnog ponedjeljka, i dijele ju na tri kategorije: skromnu, srednju i bogatiju, prenosi Glas Slavonije.

“Sadržaj blagdanskih košarica razlikuje se po vrsti mesa i ribe te uvrštenosti pojedinih kategorija proizvoda, kao što su vrste kolača, slatkiši, grickalice i pića, kao i po kvaliteti tj. podrijetlu voća i povrća.

Skromna košarica ne predviđa proizvode kao što su slatkiši, grickalice i pića te se isključivo temelji na osnovnim namirnicama potrebnim za promatrane dane blagdana” objašnjavaju u sindikatu.

Cijene sve tri košarice blago su porasle u odnosu na prošlogodišnju: skromna košarica ove godine iznosi 611, a lani je iznosila 591 kunu, srednja je s 1103 kune porasla na 1119 kuna, a ona bogatija sa 1595 kuna na 1618 kuna.

No, mnogi si neće moći priuštiti niti one najskromnije. U Hrvatskoj je 216.672 nezaposlenih, a oko 330 tisuća građana ima blokirane račune i dug od 41,65 milijardi kuna.

Pribroje li se tome približno 75.000 radnika, koji prima minimalnu plaću ili još i manje te 10.631 radnik koji prema popisu Porezne uprave nije primio plaću, kao i njihove obitelji, očito je kako će mnoge blagdanske trpeze biti najosnovnije.

Najnovije

Još iz rubrike