MIP o skidanju imuniteta Sauchi: SDP i Pernar se protive, evo koji su im razlozi

Na sjednici saborskog Mandatno – imunitetnog povjerenstva raspravljalo se o zahtjevu za davanje odobrenja za pokretanje kaznenoga postupka protiv saborskog zastupnika Tomislava Sauche. Većinom glasova vladajućih predloženo je skidanje imuniteta.

Predsjednik MIP-a nije dobio zahtjev za zatvorenu sjednicu, no SDP je i prije sjednice najavio da će biti protiv skidanja imuniteta Tomislavu Sauchi, što je zatražilo Državno odvjetništvo Republike Hrvatske (DORH), dok se ne dokaže da je prvi postupak bio opravdan.

SDP je dosad svaki put bespogovorno i ne propitujući nikakve činjenice redovito na svaki zahtjev DORH-a i USKOK-a. Očekivali smo da će se odvjetnštvo očitovati o novim činjenicama, ali dobili smo novi zahtjev za skidanje imuniteta, prema kojima je Saucha osumnjičen, zajedno s tajnicom. Stekli smo duboki dojam da Saucha nema nepristran odnos od strane istražnih tijela prema sebi u ovoj priči i mi danas kao SDP nećemo podržati zahtjev za skidanje imuniteta. Mi tražimo da DORH i USKOK završe radnje po prvoj prijavi za prvo skidanje imuniteta, a nakon toga smo voljni razgovarati o dodatnom skidanju imuniteta. Mislimo da je sve što se događalo u zadnjim mjesecima po ovom pitanju, važno da se prvi postupak završi na način na koji se treba završiti, a nakon toga smo spremni dalje raditi i ako se procijeni da treba dalje, voljni smo glasati za skidanje imuniteta, kazao je SDP-ov potpredsjednik MIP-a Darko Parić.

Zastupnik Živog zida Ivan Pernar kaže da sustav ne funkcionira, jer evo, objavljeno je da sin Glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana radi u Konzumu.

Vidimo da cijelu zemlju potresa ozbiljna situacija i da se DORH time ne bavi. Da je jedan čovjek uspio napraviti 16 milijardi duga, ta priča je prošla nezapaženo. Stavlja nam se na stol predmet gdje se optužuje Tomislava Sauchu da je navodno rekao nekoj ženi da 4000 kuna za neki izvanredni rad po ugovoru o djelu isplati na račun, bez ikakvih dokaza, na temelju rekla – kazala priče. Ovo je sve posljedica da DORH nije radio svoj posao. Radili su sve ad hoc, nabrzinu. Takvo brzo skidanje imuniteta nisam doživio, da tako brzo ide istraga. Prošli put je bilo pritvaranje, ja sam rekao da nema razloga za pritvaranje. To da bi Saucha mogao utjecati na svjedoke, to je smiješno, on to nikad nije radio. Ovo je s jedne strane pozitivan pomak, u smislu da se ne traži pritvor. Ali u svjetlu ovih činjenica mislim da se pokušava skrenuti pozornost s puno ozbiljnijih problema u zemlji i zato ću glasati protiv prijedloga DORH-a, rekao je Ivan Pernar.

Tomislav Saucha nema imunitet u slučaju kaznenog progona u slučaju Dnevnice. Nitko ga ne štiti. Jesu li u stanju nakon dva mjeseca reći što se u međuvremenu dogodilo i tko je odgovoran? Mi imamo obvezu ispred hrvatskih građana postavljati pitanja, rekao je SDP-ov Gordan Maras.

Mi ćemo biti protiv zbog smanjenog povjerenja u Državno odvjetništvo. Nismo sigurni da će Saucha imati jednak tretman, rekao je Bauk. Mi nećemo držati ljestve DORH-u da popravlja svoj imidž. Ja nisam član MIP-a, smatrao sam svojom obvezom doći na ovu sjednicu. Ove prakse nema, ova odluka neće biti jednoglasna, članovi vladajuće većine nadglasat će opoziciju, tako da prakse više nema, poručio je SDP-ov Arsen Bauk.

Mi ovdje nismo sud i u sud se ne trebamo pretvoriti. Uvesti praksu po kojoj ćemo odbijati zahtjeve Državnog odvjetništva ne treba. To bi se sve pretvorilo u cirkus i čudi me inicijativa koja se pojavila u Saboru i u MIP-u. Namjeravam podržati ovaj zahtjev i slične zahtjeve ubuduće, rekao je Mostov Miroslav Šimić.

Smisao ovog povjerenstva nije dizanje optužnica niti insinuiranje krivnje. Podupirem stavove da bi se ubuduće trebalo objediniti i DORH kvalitetnije pripremiti optužnicu i zahtjev za ukidanjem imuniteta. Nije normalno da se svakodnevno sastaje MIP zbog istrage koja se proširila za jednu stranicu. Ja podržavam da se Sauchi skine imunitet, rekao je HDZ-ovac Josip Križanić.

Mi bismo se trebali izuzeti iz dokazivanja nečije krivnje ili nevinosti, kao i od komentiranja rada DORH-a. Već smo jednom skinuli imunitet Sauchi, mislim da bismo i ovaj put trebali postupiti isto, s ciljem da se ovaj postupak što prije okonča. Mi ne možemo utjecati na brzinu rada DORH-a, kao i što će oni odlučiti. Ovaj se predmet može završiti na način da DORH podigne optužnicu i završi na sudu ili da optužnice nema. Da bi DORH to mogao učiniti, mi moramo omogućiti da se imunitet ukine, kako bi se to moglo dogoditi, rekao je HDZ-ov Damir Felak.

Uskoro opširnije….

Facebook Komentari