HNS: Moody’s rušenjem rejtinga Agrokora pokopao i Vladu i „lex Agrokor“

Ad

Odluka kreditne agencije Moody’s da dodatno snizi kreditni rejting Agrokora, netom nakon aktiviranja Vladinog „lex Agrokora“, krajnje je zabrinjavajuća jer, osim stanja u Agrokoru, ocjenjuje i rad Titanik Vlade te predviđa bankrot. Potvrđuju to i izjave viših analitičara Moody’sa, koji odluku da se snizi rejting vežu uz pokretanje procesa restrukturiranja prema hrvatskom zakonu, što po njihovom mišljenju, „čini bankrot vjerojatnim“, kažu u HNS-u.

Dodatno zabrinjavaju moguće pravne posljedice i učinci „lex Agrokora“, s obzirom na ozbiljne zamjerke stručnjaka na ustavnost Vladinog zakona.

Dok Moody’s snižava rejting, Vladajući se međusobno svađaju, a da stoje na različitim stranama vrlo jasno svjedoče sukobi premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Sabora Bože Petrova oko kaznene prijave, kao i svađe oko toga tko je sposoban, a tko nije ministrice Gabrijele Žalac i ministra Slavena Dobrovića.

Sve to pokazuje da su HDZ i Most taoci lokalnih izbora, no i da čuvaju koaliciju po svaku cijenu, pa i po cijenu destabilizacije Hrvatske u gospodarsko-financijskom i političkom smislu te potvrđuje neodlučnost, neznanje i anemičnost Titanik Vlade koja nas svakim danom vodi prema santi leda.

Kao konstruktivni liberali na čelu s predsjednikom HNS-a Ivanom Vrdoljakom od početka ovog procesa pružili smo ruku suradnje, što oporba do sada nije činila, stavivši se na raspolaganje premijeru Plenkoviću s konstruktivnim prijedlozima, koje je on potpuno neopravdano izignorirao.

Podsjećamo, HNS je uoči glasovanja o „lex Agrokoru“ u Saboru predložio ukupno šest amandmana, od kojih su, nažalost, prihvaćeni tek oni tehničke naravi, dok su amandmani koji bi sadržajno poboljšali zakon i sve na koje se on odnosi, nažalost, odbijeni.

Predloženim amandmanom 5. posebno smo željeli zaštititi dobavljače koji drže cijeli sustav koncerna Agrokor na nogama. Na taj bi se način potaknulo dobavljače da nastave redovito poslovanje i doprinesu izlasku sistemskog poduzeća iz postupka izvanredne uprave. No, ministrica Martina Dalić ga je odbila bez da je trepnula, uz obrazloženje koje nikako ne drži vodu. Tim činom se pokazalo da je zaštita Agrokora i banaka proglašena ustavnom, a HNS-ov amandman koji štiti dobavljače neustavnim, kažu u HNS-u.

Facebook Komentari