Vrdoljak optužio Petrova da je kazneno prijavio Agrokor na osnovu obavještajnih podataka

Predsjednik HNS-a i potpredsjednik Sabora Ivan Vrdoljak u Osijeku je komentirao izjavu premijera i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića o inzistiranju njegovog koalicijskog partnera Mosta na kaznenoj prijavi protiv Agrokora.

„Plenković je u koaliciji s Mostom. Božo Petrov je u koaliciji sa Zdravkom Marićem, čovjekom koji je radio u Agrokoru. Oni se ponašaju kao da nisu koalicija. Most je opozicija, a u stvari vladaju i kontroliraju represivni aparat kojem direktno daje naloge predsjednik Sabora. To je presedan u europskoj politici. Nijedan predsjednik Sabora, nijedne europske zemlje nije nikada podnio kaznenu prijavu protiv nekoga u trenutku dok je kontrolirao represivni aparat – nikada, osim danas u Hrvatskoj – kao da je saznao iz novina nešto novo, a ne iz obavještajnih podataka. Znači, on je imao informacije koje građani nemaju, jer po svojoj funkciji predsjednika Sabora dobiva obavještajne, sigurnosne podatke i to je želio iskoristiti u političke svrhe. Dolazi Plenković koji to lijepo iskritizira, ali čuva koaliciju po svaku cijenu, pa makar i po cijenu destabilizacije Hrvatske u gospodarsko – financijskom, a sad već i u političkom smislu“, izjavio je Ivan Vrdoljak.

Predsjednik HNS-a komentirao je i činjenicu da HNS u Dubrovniku na izbore ne izlazi sa SDP-om, kao i činjenicu da HSS u Sisku na izbore izlazi u koaliciji s HSP-om, što neki smatraju neprincipijelnim koalicijama zbog kojih građani gube vjeru u politiku i tvrde da su svi političari isti.

„Nismo svi isti. Kao što nisu isti Đikić ili Barišić, jedan znanstvenik koji je otjeran iz Hrvatske, a drugi je ministar, nisu isti vozači tramvaja, liječnici, novinari, tako isto nisu ni svi političari isti. U politici 2017. godine moramo biti svjesni da se stvari mijenjaju i da prije ili kasnije politika i njen konačni cilj završavaju na dvije stvari, a to su – ljudi i rezultat. Demagogije i populizmi, nesposobnost i neodlučivanje, nepreuzimanje odgovornosti, bavljenje životima drugih političara, a ne njihovim rezultatom više nema smisla. Trebamo krenuti od sebe. I ja se odlučujem svaki put za čovjeka i za rezultat koji treba donijeti. I da, to je promjena od ’90. godine. I to nije pitanje principijelnih ili neprincipijelnih koalicija, jer u 556 općina, gradova, koliko ima Republika Hrvatska, sigurno možete naći načina da nešto prikažete principijelnim, ali se ne treba baviti političkim strukturama, nego osobama koje trebaju dobiti odgovornost i rezultatima njihovog rada. I tako to treba funkcionirati na lokalnim izborima i ova dva primjera to pokazuju. Negdje smo se jako lijepo dogovorili sa SDP-om, kao što je to u Gradu Zagrebu ili Gradu Osijeku, a negdje nismo, jer mislimo da je bolje drugačije“, izjavio je Vrdoljak.

Facebook Komentari