U Srbiji ipak ozbiljni prosvjedi, već deseti dan traju sve masovnije šetnje protiv diktature

Povorka na desetom danu prosvjeda “Protiv diktature” zbog nezadovoljstva rezultatima na izborima za predsjednika Srbije na kojima je pobjedio aktualni premijer Aleksandar Vučić krenula je u srijedu oko 18:30 sati od Doma Narodne skupštine u Beogradu i stigla oko 19:30 do zgrade Radio televizije Srbije (RTS) u Takovskoj.

Prosvjednici su uzvikivali “Hoćemo uživo”, a ispred RTS-a je s razglasa puštana uvodna špica za Dnevnik, kao i špica poznate TV serije “Bolji život”.

Prosvjednici su potom sjeli na cestu i pjevali “Onesvijesti se”, a zatim ustali i pjevali “Ko ne skače, taj je Vučić”.

Večeras povorka ima “medijsku rutu” i obići će glavne redakcije za koje smatraju da izvještavaju u korist režima.

Studenti su uputili novi poziv svim prosvjetnim radnicima je im je neophodna njihova podrška i pozivaju ih da im se priključe, kako bi ispunili zahtjevi za boljom socijalnom i ekonomskom politikom. Studenti su podsjetili da su im podršku dala udruženja umirovljenika, vojni i policijski sindikat, NUNS RTS-a Srbije i drugi.

Prvi put, od početka prosvjeda, na čelu kolone je automobil sa ozvučenjem s kojeg se pušta glazba.

Na ulicama i dalje nema policije u uniformama, već skup prate policajci u civilu.

Okupljeni, među kojima ima najviše mladih ljudi, ali i starijih građana i ljudi sa djecom, nose državne zastave, naljepnice “Protiv nenormalnosti”, “Puk’o je” i “Drugi krug”, nose transparente “Dvadesete gazim, posao ne nalazim”, “Padni mi na grudi Nebojša”, “Narod gladuje, elita se raduje”, “Sija ko korupcija”, “Mi smo klinci koji su se samoorganizirali u vrijeme poplava”, “Protiv terora vlasti”, “NATO out of Serbia now”, “Obrazovanje za sve”, “Nismo huligani, mi smo vaša djeca”, te zvižde.

Na čelu kolone je veliki transparent na kojem piše “Fer slobodni izbori, sloboda medija, departizacija, zaštita i poboljšanje radnih prava”, što su ujedno i njihovi zahtjevi.

Na prosvjed je ponovo došla grupa s Kemijskog fakulteta u bijelim kutama.

Organizatori prosvjeda i dalje nisu poznati, a na skupovima studenata se nitko službeno ne obraća.

Kako se navodi na Facebook stranici “Protiv diktature”, studenti zahtjevaju smjenu političke elite na čelu sa Aleksandrom Vučićem, fer i slobodne izbore, smjenu članova Republičke izborne komisije i Regulatornog tijela za elektronske medije, slobodu medija koja bi se ogledala u smjeni odgovornih urednika Radio-televizije Srbije i Radio-televizije Vojvodine i oštrih kazni za urednike svih medija koji krše medijske zakone i kodeks.

Studenti zatim traže momentalno razriješenje svih stranačkih i korumpiranih službenika u javnim poduzećima, decentralizaciju, kao i promjenu prioriteta ekonomske i socijalne politike, poboljšanje prava svih radnika, zaštitu životnog standarda stanovništva i u potpunosti javno financiranje i svima dostupno obrazovanje i zdravstvo.

Vladi je dan rok za ispunjenje tih zahtjeva, a to je 17. travnja.

Šetnja i u Novom Sadu

Šetnja “Protiv diktature” i u Novom Sadu. Na početku su pozdravili sudionike demonstracija u drugim gradovima u Srbiji.

Na početku prosvjeda prikupljan je dobrovoljni prilog za pomoć u organiziranju demonstracija.

Studenti su poručili da gladni u Srbiji nisu gladni jer nema hrane, već zato što političari nisu siti.

Održana je i minuta šutnje za radnika Goše Dragana Mladenovića, koji je počinio samoubojstvo, a prosvjednici su poručili da ga je “ovaj sistem otjerao u grob”.

Uz zvuk zviždaljki nose transparente protiv vlasti i Aleksandra Vučića, kao i fotografije na kojima se karikira lik Vučića.

Na čelu kolone je kamion sa razglasom, a građani na početku kolone nose velike transparente “Protiv sistema”, “Sačuvajmo Kinesku četvrt”, “Protiv diktature kapitala”.

Kontramiting u Nišu nakon praznika?

U Nišu se održava 10. šetnja, prosvjed nema službenog organizatora, sve se dogovara preko društvenih mreža, ali se vidi da je organizacija sve bolja, sve više transparenata i zastava Srbije.

Među niškim studentima se proširila informacija da su u lokalne odbore SNS-a stigle informacije da se pripreme za kontraproteste nakon praznika.

Facebook Komentari